Με µία απόφαση που προκαλεί πλήθος ερωτηµάτων για την ηθική της διάσταση αλλά και τις πολιτικές της προεκτάσεις προχώρησε η διοίκηση του ΟΑΕ∆ τον περασµένο Νοέµβριο. Συγκεκριµένα, στις 28 Νοεµβρίου 2017 υπέγραψε σύµβαση µε την εταιρεία «Alldatafound ltd» για την ανάθεση υλοποίησης νέων προγραµµάτων απασχόλησης και νέων απαιτήσεων στο ολοκληρωµένο πληροφοριακό σύστηµα του ΟΑΕ∆.

Εως εδώ όλα καλά. Μία προσεκτική, ωστόσο, ανάγνωση των λεπτοµερειών της συµφωνίας και µια αναζήτηση της συγκεκριµένης επιχείρησης αποδεικνύει ότι η εν λόγω εταιρεία, αν και έχει ιδρυτές δύο Ελληνες, δηλώνει ως έδρα το Sandanski της Βουλγαρίας από τον Οκτώβριο του 2016. Η συνεργασία ανάµεσα στην εταιρεία και τον ΟΑΕ∆ αφορά ανάθεση του Οργανισµού προς τη συγκεκριµένη για έργο που ανέρχεται στο ποσό των 24.800 ευρώ.

Το ποσό µπορεί να µη φαντάζει µεγάλο, αλλά αποκτά ξεχωριστή σηµασία αν αναλογιστεί κανείς ότι πρόκειται για δηµόσιο χρήµα που εκταµιεύθηκε από τον προϋπολογισµό του Οργανισµού µε κατεύθυνση τη Βουλγαρία και ουσιαστικά εκτός από την ίδια την εταιρεία µε τα άµεσα κέρδη της, επωφελήθηκε εµµέσως και το βουλγαρικό κράτος µέσω της φορολογίας.  

ΗΘΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ

Το ηθικό και πολιτικό ζήτηµα που αναδύεται από τη συγκεκριµένη κίνηση του ΟΑΕ∆ αφορά στις δεδοµένες συνθήκες που υπάρχουν στην ελληνική οικονοµία και τα µηνύµατα που στέλνονται εµµέσως. Την ώρα που η Ελλάδα παραµένει πρωταθλήτρια στην ανεργία σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς αυτή διαµορφώνεται στο 20,8% για τον Φεβρουάριο, την ώρα που είναι σε εξέλιξη το φαινόµενο του «brain drain» µε πάνω από 500.000 νέους να επιλέγουν τον δρόµο της ξενιτιάς τα τελευταία οκτώ χρόνια και εκατοντάδες επιχειρήσεις να βάζουν λουκέτο και να µεταφέρουν τη δραστηριότητά τους σε γειτονικές χώρες για φορολογικούς λόγους, η διοίκηση του ΟΑΕ∆ δίνει ένα ακόµα «χτύπηµα».

Την ώρα που καταβάλλεται προσπάθεια να πειστούν οι νέοι να µη φεύγουν στο εξωτερικό και να µείνουν στη χώρα και οι επιχειρηµατίες να επενδύσουν στην Ελλάδα της υπερφορολόγησης και των χαµηλών µισθών, ο δηµόσιος φορέας για την καταπολέµηση της ανεργίας δίνει δουλειές σε εταιρεία µε έδρα τη Βουλγαρία. Ο ΟΑΕ∆ µάλιστα έχει συνεργαστεί, όχι µία, ούτε δύο, αλλά τουλάχιστον τρεις φορές µε µια εταιρεία που επέλεξε ως έδρα της τη Βουλγαρία, για να επωφεληθεί από τη χαµηλή φορολογία.

Με αυτήν τη λογική δίνεται εµµέσως ένα κίνητρο σε επιχειρήσεις να φύγουν στο εξωτερικό, να µεταφέρουν εκεί την έδρα τους, να επωφεληθούν των φορολογικών ελαφρύνσεων και να συνάπτουν συµβάσεις µε το ελληνικό ∆ηµόσιο. Αυτοί είναι λίγοι από τους λόγους για τους οποίους χιλιάδες επιχειρήσεις στα χρόνια της κρίσης έχουν «µεταναστεύσει» σε γειτονικές χώρες, όπως είναι η Βουλγαρία και η Κύπρος, όπου η φορολογία είναι πολύ χαµηλότερη και σε πιο λογικά πλαίσια διαµορφωµένη.

Ενδεικτικό είναι ότι οι ξένες άµεσες επενδύσεις που έχουν εισρεύσει στη Βουλγαρία τα τελευταία χρόνια ουσιαστικά συντηρούν την ανάπτυξή της, καθώς έχει γίνει πόλος έλξης για περισσότερες από 15.000 ελληνικές επιχειρήσεις.

Εκτός από χαµηλότερους φορολογικούς συντελεστές, ευκολότερη είναι και η πρόσβαση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη Βουλγαρία σε τραπεζικό δανεισµό. Τα επιτόκια χορηγήσεων είναι κατά 2 ή ακόµη και κατά 4 ποσοστιαίες µονάδες χαµηλότερα σε σχέση µε αυτά µε τα οποία δανείζονται οι ελληνικές επιχειρήσεις στη χώρα µας.

Θα είχε πάντως µεγάλο ενδιαφέρον να εξηγούσε η διοίκηση του ΟΑΕ∆ µε ποια κριτήρια ανέθεσε σε µία εταιρεία µε έδρα τη Βουλγαρία δουλειές του ∆ηµοσίου, την ώρα που το υπουργείο Οικονοµικών εξαγγέλλει σαφάρι µε στόχο τις επιχειρήσεις που µετανάστευσαν τα τελευταία χρόνια σε ξένες χώρες και ειδικά στα γειτονικά Βαλκάνια, µε σκοπό να διαπιστώσει αν οι µεταφορές έδρας πραγµατοποιήθηκαν καθαρά για φορολογικούς λόγους.  

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Σάββατο 21 Απριλίου 2018