Χαμένους και απογοητευμένους θα έχει ο ΕΝΦΙΑ μετά τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Όσοι περίμεναν μείωση, λόγω της αντίστοιχης πτώσης στις αντικειμενικές αξίες, μάλλον θα απογοητευθούν, καθώς θα διαπιστώσουν ότι ο φόρος θα παραμείνει ο ίδιος. Εκατοντάδες ιδιοκτήτες θα πληρώσουν παραπάνω.

Με δεδομένο ότι ο φόρος γεμίζει τα δημόσια Ταμεία και τα 2,66 δισ. ευρώ πρέπει οπωσδήποτε να έρθουν, στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης βρίσκονται διάφορα σενάρια:

1. Αύξηση ΕΝΦΙΑ κατά 3,5% έως 33% για όσους έχουν ακίνητα σε περιοχές με σημερινή τιμή ζώνης 750 ευρώ/τ.μ., 1.000 ευρώ/τ.μ. και 1.500 ευρώ/τ.μ. Η αύξηση θα προκύψει λόγω αλλαγής του κλιμακίου για τον υπολογισμό. 

2. Παραμονή στα ίδια περίπου επίπεδα για τη μεγάλη μάζα των ιδιοκτητών, που όμως περίμεναν μείωση, λόγω μείωσης των αντικειμενικών αξιών. Το τρικ για να μην υπάρξουν μεγάλες ανατροπές στον εισπρακτικό στόχο είναι οι «χειρουργικές» αυξομειώσεις στις αντικειμενικές αξίες, ώστε να μην αλλάζει το κλιμάκιο υπολογισμού.

3. Αυξήσεις σε τουριστικές περιοχές, σε περιοχές όπου ανθεί το φαινόμενο του Airbnb (Mετς, Κουκάκι, Πετράλωνα κλπ), αλλά και σε «φθηνές» περιοχές, όπως η Δραπετσώνα.

Σε κάθε περίπτωση, η τύχη του ΕΝΦΙΑ θα κριθεί περί τα τέλη Μαΐου, καθώς αποτελεί προαπαιτούμενο της τέταρτης αξιολόγησης.

Πηγή: Τα Νέα