Τη σημασία των επενδύσεων στο ανθρώπινο κεφάλαιο και την καινοτομία, επεσήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σήμερα κατά τη διάρκεια της επίσημης "πρεμιέρας" του EquiFund, η που πραγματοποιήθηκε στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Όπως είπε η συμβολή του EquiFund θα είναι ουσιαστική, αφού υπάρχει η δέσμευση 300 εκατ. ευρώ από το ελληνικό δημόσιο, την EIB και το EIF ενώ αν σε αυτά προστεθεί η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα το πόσο φθάνει στο μισό δισ. ευρώ για να ενισχύσει νέες ιδέες και νέους ανθρώπους που χρειάζονται χρηματοδοτικά εργαλεία.

"Αν όχι τώρα που η χώρα συνέρχεται πότε; Και όχι αν εσείς, ποιοι;" δήλωσε απευθυνόμενος στους επενδυτές τονίζοντας ότι η προσπάθεια αυτή έχει απώτερο στόχο «να μετατρέψει το brain drain σε brain gain». Ο πρωθυπουργός μίλησε στην ανοιχτή συζήτηση στο πλαίσιο της εκδήλωσης, με θέμα: "Το όραμα της Ελλάδας για την Καινοτομία". «Η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας είναι ουσιαστικά μια στροφή στην καινοτομία και την εξωστρέφεια. Η ενσωμάτωση της καινοτομίας θα αυξήσει την παραγωγικότητα, την ανταγωνιστικότητα των ΜμΕ στο διεθνές περιβάλλον και θα προκαλέσει το ενδιαφέρον των επενδυτών» σημείωσε.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, σημείωσε ότι ήδη είναι έντονο το ενδιαφέρον των επενδυτών για τις δυνατότητες που προσφέρει το EquiFund και ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια ώστε να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή μεταφορά τεχνογνωσίας ώστε οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις να βρουν διέξοδο συνεργασίας με ξένες επιχειρήσεις

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο της εκδήλωσης του EquiFund συναντήθηκε με εκπροσώπους των 9 fund managers που στηρίζονται στο πλαίσιο του EquiFund και νέους επιχειρηματίες που στηρίζονται στο πλαίσιο του JEREMIE και του EquiFund. Ενημερώθηκε αναλυτικά για τις πρωτοβουλίες τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, η οποία κυρίως γίνεται από ιδιωτικά κεφαλαία, αλλά και τη διασύνδεση πολλών από αυτές με τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά ιδρύματα.

Ο Πιερ Λουίτζι Τζιλιμπέρτ, διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕταΕ) παραβρέθηκε επίσης στην εκδήλωση και μίλησε για τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στη σημερινή συγκυρία στην Ελλάδα. Κατά την παρουσία του στην Αθήνα θα υπογράψει τρεις συμφωνίες με την Εθνική Τράπεζα σε τρία προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης: COSME, InnovFin και EaSI, που αυξάνουν την έκθεση του ΕΤαΕ στην Ελλάδα σε ένα ποσό άνω του 1 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο υποστηρίζει συνολικά ταμεία κεφαλαίων επενδυτικών συμμετοχών και χαρτοφυλάκια χορηγήσεων που ξεπερνούν τα 3,5 δισ. ευρώ.

Στις συζητήσεις συμμετείχαν όλες οι ομάδες που εξασφάλισαν χρηματοδότηση μέσω της διαδικασίας αξιολόγησης οι οποίες μαζί με επιτυχημένους επιχειρηματίες μίλησαν για τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες για start-ups και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που παρέχει το πρόγραμμα.

Τι είναι το Equifund

Το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών (Equifund) αποτελεί μια επενδυτική πλατφόρμα με πολλαπλασιαστικό αντίκτυπο στην οικονομία και στην κοινωνία. Πρόκειται για ένα καινοτόμο προϊόν για την επιχειρηματικότητα, που συνδυάζει χρηματοδότηση και εμπειρία από σημαντικούς θεσμικούς φορείς και την απαραίτητη ευελιξία για την δημιουργία επιτυχημένων επενδύσεων. Μια τέτοια προσπάθεια γίνεται για πρώτη φορά στη χώρα μας και επίσης για πρώτη φορά προικίζεται με τόσο υψηλό ποσό δημόσιων πόρων (300 εκατ. ευρώ δημόσια δαπάνη από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα

"Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία" (ΕΠΑνΕΚ), στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020). Επιπλέον κεφάλαια είναι δυνατόν να προέλθουν από διεθνή πιστωτικά ιδρύματα αλλά και ιδιώτες επενδυτές.

Η επενδυτική πλατφόρμα του Equifund ξεκινά τη λειτουργία της με κεφάλαια 200 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους και 60 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (European Investment Fund/EIF). Το Equifund θα προσελκύσει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας λόγω της δυνατότητας που παρέχει για ανεύρεση χρηματοδότησης μέσω συμμετοχών στα κεφάλαια των επιχειρήσεων, σε μια εποχή που ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις είναι η εξασφάλιση ρευστότητας και η ανεύρεση κεφαλαίων.