Τη στιγµή που η ανασφάλιστη εργασία καταγράφει όλο και µεγαλύτερα ποσοστά στη χώρα µας, ενώ 6 στις 10 προσλήψεις που γίνονται σήµερα αφορούν ελαστικές και επισφαλείς µορφές απασχόλησης, η ελληνική κυβέρνηση, ρίχνοντας «λάδι στη φωτιά», προχωρά σε τροποποιήσεις προς το δυσµενέστερο του υφιστάµενου καθεστώτος για την ασφαλιστική κάλυψη των µισθωτών. Συγκεκριµένα, µε τροπολογία που κατατέθηκε από το υπουργείο Εργασίας πριν από λίγες εβδοµάδες και την οποία υπερψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝ.ΕΛ., αφαιρείται από χιλιάδες εργαζοµένους το δικαίωµα στη δηµόσια Υγεία.


Ειδικότερα, από 1ης Μαρτίου 2019, θα χορηγείται βιβλιάριο υγείας και θα ανανεώνεται η ασφαλιστική ικανότητα για υγειονοµική περίθαλψη σε µισθωτούς εάν έχουν πραγµατοποιηθεί κατά το προηγούµενο έτος 75 ηµέρες εργασίας και όχι 50, όπως ισχύει τώρα. Με απλά λόγια, µετά την ψήφιση αυτής της τροπολογίας, διαµορφώνεται ένα νέο, δυσµενέστερο πλαίσιο σε σχέση µε τη δυνατότητα των µισθωτών να έχουν βιβλιάριο υγείας και να δικαιούνται υγειονοµική κάλυψη σε είδος από τα νοσηλευτικά ιδρύµατα της χώρας µας


Μέχρι σήµερα, ένας µισθωτός και τα µέλη της οικογένειάς του θα έπρεπε να έχουν τουλάχιστον 50 ένσηµα, δηλαδή 2 µήνες εργασίας, για να µπορέσουν να ασφαλίζονται και να έχουν δικαίωµα σε παροχή υγειονοµικής περίθαλψης σε είδος. Μάλιστα, για το τωρινό καθεστώς, δηλαδή τις 50 ηµέρες εργασίας, η εν λόγω τροπολογία αναφέρει ότι θα ισχύει από 1ης Μαρτίου 2018 µέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου 2019.

Επίσης, µε τη συγκεκριµένη τροπολογία, οι εργάτες γης και οι απασχολούµενοι µε εργόσηµο θα πρέπει να πραγµατοποιήσουν τουλάχιστον 150 µέρες ασφάλισης το προηγούµενο έτος, δηλαδή έξι µήνες, για να έχουν δικαίωµα σε ασφάλιση και παροχή υγειονοµικής περίθαλψης σε είδος. Και αυτή η απόφαση θα ισχύσει από την 1η Μαρτίου 2019, ουσιαστικά όµως η εφαρµογή της αρχίζει από φέτος, διότι οι εργάτες γης και οι εργαζόµενοι µε εργόσηµο θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον 150 ηµέρες εργασίας φέτος για να µπορέσουν να ασφαλιστούν του χρόνου από 1ης Μαρτίου του 2019 και µετά.

 

Ωστόσο, υπάρχει µια θετική ανατροπή στο υφιστάµενο καθεστώς για τους εργάτες γης, οι οποίοι είναι πολίτες τρίτων χωρών και πλέον θα ασφαλίζονται για υγειονοµική περίθαλψη από την πρώτη µέρα εργασίας, αντί της προϋπόθεσης που ίσχυε για πραγµατοποίηση τουλάχιστον 3 µηνών εργασίας, δηλαδή 75 ηµέρες εργασίας, για ασφαλιστική κάλυψη και για υγειονοµική περίθαλψη σε είδος.


Σύµφωνα µε ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης, «σε µια αγορά όπου κυριαρχούν οι ελαστικές µορφές εργασίας και είναι µεγάλο το ποσοστό της µακροχρόνιας ανεργίας, είναι ειρωνικό και συνάµα ουτοπικό να αυξάνονται οι ελάχιστες απαιτούµενες ηµέρες εργασίας για να έχει ο εργαζόµενος δικαίωµα σε ασφαλιστική κάλυψη και υγειονοµική περίθαλψη». Επισηµαίνουν, δε, ότι η κυβέρνηση πέρασε, µε µια εκπρόθεσµη τροπολογία, ουσιαστικές αλλαγές στα εργασιακά δικαιώµατα και την ασφαλιστική κάλυψη των εργαζοµένων για να εκπληρώσουν ένα προαπαιτούµενο του Μνηµονίου, το οποίο θα ισχύσει από την 1η Μαρτίου του 2019, αλλά θα επηρεάσει τους εργαζοµένους από φέτος.