Ο Φινλανδός Έρκι Λιικάνεν ίσως είναι ο άνθρωπος που θα κρατά σύντομα στα χέρια του την τύχη του ευρώ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύουν σήμερα οι «Financial Times», θεωρείται μια συμβιβαστική λύση για τη διαδοχή του Μάριο Ντράγκι στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ως γνωστόν, η θητεία του Ιταλού Ντράγκι λήγει το Νοέμβριο του 2019 και με την κούρσα για τη διαδοχή του να έχει ανοίξει εδώ και μήνες, ο Γερμανός Γενς Βάιντμαν θεωρούνταν έως τώρα φαβορί. Όμως, οι insiders της Φρανκφούρτης πιστεύουν πλέον ότι ο Φινλανδός θα ήταν μια πιο ισορροπημένη επιλογή, με φόντο και τον άτυπο «πόλεμο» ανάμεσα στα «γεράκια» του Βορρά και τα «περιστέρια» του Νότου μέσα στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, αναφέρουν οι «Financial Times».

Για την Ελλάδα, θα ήταν μια σαφώς θετική εξέλιξη εάν ο «σκληρός» Βάιντμαν δεν βρεθεί τελικά στο τιμόνι της ΕΚΤ. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι οι προσδοκίες από τον Λιικάνεν θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα υψηλές.

Ως διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας, εκπροσωπεί μία χώρα που έχει υπάρξει εξαιρετικά εχθρική απέναντι στα ελληνικά πακέτα διάσωσης και την αναδιάρθρωση του χρέους. Επιπλέον, ήταν εκείνος που πρώτος προειδοποίησε στις αρχές του χαοτικού 2015 ότι εάν η Αθήνα δεν έκλεινε γρήγορα μια συμφωνία με τους πιστωτές, η ΕΚΤ θα ήταν αναγκασμένη να τραβήξει την πρίζα στο τραπεζικό σύστημα (όπως και τελικά έγινε).

Σε άλλα θέματα, πάντως, ο Λιικάνεν θα φανεί σαφώς πιο «μαλακός» από τον Βάιντμαν. Ο Φινλανδός κεντρικός τραπεζίτης, για παράδειγμα, έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω παράτασης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE), εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαίο. Για τον Γερμανό ομόλογό του, αντίθετα, το QE αποτελεί «κόκκινο πανί».