Μπορεί το Bitcoin και τα "υποκατάστατα" altcoins να βρίσκονται σε ύφεση τους τελευταίους μήνες, ωστόσο υπάρχουν ορισμένοι ειδικοί που πιστεύουν πως τα καλύτερα έπονται.

Η ανερχόμενη αγορά των κρυπτονομισμάτων έχει εισέλθει σε μια μακρά περίοδο διόρθωσης ήδη από το χειμώνα, στη διάρκεια της οποίας έχει απολέσει πάνω από το 70% της συνολικής της κεφαλαιοποίησης (market cap), η οποία διαμορφώνεται πλέον κάτω από τα 350 δισ. δολάρια, από 800 που ήταν το Δεκέμβριο.

Έκτοτε το Bitcoin "βούτηξε" από το ιστορικό υψηλό των 20.000 δολαρίων στα 8.000 (και συνεχίζει να υποχωρεί), ενώ αντίστοιχη πορεία καταγράφουν τα "αδέρφια" του, όπως το ισχυρό Ethereum του Vitalik, το οποίο υποχωρεί κάτω από τα 500 δολάρια, το Litecoin του Charlie Lee, το οποίο έχασε το στήριγμα των 150 δολαρίων, αλλά και το "φιλοτραπεζικό" XRP στα 0,60 δολάρια, το οποίο αποτελεί την εναλλακτική centralised πρόταση της ταχύτατα αναπτυσσόμενης εταιρείας Ripple, που φιλοδοξεί να κατακτήσει τον χρηματοπιστωτικό κόσμο.

Βρισκόμενοι στο κομβικό αυτό σημείο, οι υποθέσεις που μπορεί να κάνει κανείς είναι δύο... Είτε μιλάμε για την έκρηξη μιας "φούσκας", της φούσκας για την οποία πολλοί κάνανε λόγο ήδη από χρόνια, και η οποία ουσιαστικά σημαίνει το τέλος ή έστω τη σταδιακή απαξίωση των κρυπτονομισμάτων.

Από την άλλη υπάρχει η άποψη πως η αγορά απλώς ολοκληρώνει μια εξαιρετικά επίπονη και ισχυρή, αλλά κατά τα άλλα απόλυτα "υγιή" διόρθωση, η οποία έχει "γονατίσει"μεν τους επενδυτές, ωστόσο αποτελεί ένα ακόμη σημείο καμπής. Ένα σημείο καμπής το οποίο σηματοδοτεί την επόμενη φάση ανόδου, η οποία θα στείλει την αγορά σε νέα ιστορικά υψηλά.

Ο David Drake, ιδρυτής και πρόεδρος της επενδυτικής LDJ Capital, δήλωσε στο Bloomberg πως η "υποβόσκουσα" τεχνολογία του Blockchain, η οποία και κρύβεται πίσω από την επιτυχία του Bitcoin, είναι ικάνη να δώσει λύσεις σε πολλούς τεχνολογικούς και όχι μόνο κλάδους, με τις προοπτικές της να είναι απεριόριστες.

Ο επενδυτής και επιχειρηματίας το πάει ένα βήμα παραπέρα, προβλέποντας πως τα ερχόμενα χρόνια πολλές εταιρείες θα "πηδήξουν" στο βαγόνι του Blockchain και της "τρέλας" των κρυπτονομισμάτων, ενώ και η Wall Street θα επιδείξει μεγάλο ενδιαφέρον, γεγονός που θα ωθήσει το Bitcoin σε νέα ρεκόρ, με τον επόμενο στόχο να αποτελεί τα 30.000 δολάρια.

Σε απάντηση ωστόσο στη δήλωση του CEO του Twitter Jack Dorsey, o οποίος υποστήριξε πως το Bitcoin θα αποτελέσει το μοναδικό ιντερνετικό νόμισμα, ο Drake προβλέπει πως θα υπάρχουν πολύ περισσότερα νομίσματα.

Ωστόσο ο Drake δεν είναι ο μόνος αισιόδοξος αναλυτής. Ο Trevor Gerszt, CEO της επενδυτικής CoinIRA δήλωσε πως οι αναμενόμενες ρυθμίσεις στα κρυπτονομίσματα (τις οποίες θα επιβάλλουν οι κεντρικές τράπεζες) δεν θα επηρεάσουν πολύ την αγορά. Μάλιστα πιστεύει πως θα επιδράσουν θετικά, καθώς θα "αποτινάξουν" τα επιβλαβή στοιχεία (τα αμέτρητα δηλαδή scamcoins, νομίσματα-απάτες) και θα αφήσουν χώρο για υγιή ανάπτυξη των κρυπτονομισμάτων με ρεαλιστικές προοπτικές.

Ο John McAfee, ιδρυτής του ομώνυμου λογισμικού διαδικτυακής ασφάλειας, έχει μάλιστα στοιχηματίσει το ίδιο του το... πέος πως το Bitcoin θα φτάσει το 1.000.000 δολάρια μέχρι το 2020.

Αξίζει να σημειωθεί άλλωστε η τιμή του Bitcoin στις αρχές του 2017, μόλις ένα χρόνο πριν δηλαδή, βρισκόταν "μόλις" στα 1.000 δολάρια. Το γεγονός αυτό από μόνο του αρκεί για να μας υπενθυμίζει πως πολλά μπορούν να συμβούν μέσα σε ένα χρόνο, αρκεί κανείς να είναι λίγο υπομονετικός. Όπως έχει δηλώσει ο "γκουρού" των επενδύσεων, Warren Buffet, ο οποίος διδάσκεται στις οικονομικές σχολές, "η αγορά είναι ένα μέσο μεταφοράς χρημάτων από τους ανυπόμονους στους υπομονετικούς".