Η γυναικεία επιχειρηματικότητα και ο ρόλος της στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας αποτέλεσε αντικείμενο εκδήλωσης που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση Γυναικών (EUW)-Ελληνικό Τμήμα στο αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου.

Όπως ανέφερε η κ. Αφροδίτη Μπλέτα, πρόεδρος ελληνικού τμήματος και διεθνής αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γυναικών(EUW), οι γυναίκες είναι ο κύριος μοχλός της ανάπτυξης μιας χώρας.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι «οι γυναίκες, αν και αντιπροσωπεύουν το μισό και συγκεκριμένα το 52% του συνόλου του ανθρώπινου δυναμικού που ζει στον πλανήτη, εκπροσωπούν διεθνώς μόνο το 1/3 στο επιχειρείν».

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι γυναίκες επιχειρηματίες, σύμφωνα με την κ. Μπλέτα, «εκπροσωπούν το 34,4% και το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 30% όταν μιλάμε για start ups».

Αναφορικά με τη γυναικεία επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, η κ. Μπλέτα τόνισε ότι τα νούμερα δεν είναι ικανοποιητικά και πρόσθεσε: «Σε μια χώρα σαν την Ελλάδα όπου συζητάμε συνεχώς για ανάπτυξη είναι αντιπαραγωγικό να μένει ανεκμετάλλευτη μια τόσο σοβαρή πηγή ανάπτυξης όπως είναι το γυναικείο δυναμικό. Η γυναικεία επιχειρηματικότητα είναι καινοτόμα, αναπτυξιακή και εξαγωγική περισσότερο από τον μέσο όρο της επιχειρηματικότητας στο σύνολο μιας χώρας. Για μια χώρα, το να ξεδιπλώσει τη γυναικεία επιχειρηματικότητα μπορεί να δώσει μεγάλη ώθηση στην οικονομική της ανάπτυξη».

Ωστόσο, τόνισε ότι «χρειάζεται να γίνουν μεταρρυθμίσεις-κλειδιά. Και δεν μιλάμε για αυτές που αφορούν στην ισότητα των φύλων, αλλά για φιλικό περιβάλλον και ανοιχτές πόρτες στην πρόσβαση».

Μαρέβα Μητσοτάκη: Οι δυσκολίες και οι προκλήσεις

Από την πλευρά της η κ. Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, επιχειρηματίας, συνιδρύτρια της εταιρείας Zeuss+Δione, αναφέρθηκε στη σημασία της γυναικείας επιχειρηματικότητας στην περιφέρεια ενώ μίλησε για τη δική της επιχειρηματική εμπειρία.

«Ως γυναίκα επιχειρηματίας που έχω δημιουργήσει μαζί με τη συνέταιρό μου Δήμητρα Κολοτούρα την εταιρεία Zeuss+Δione το 2012 στην καρδιά της κρίσης, ελπίζω και εύχομαι να μπορέσω μεταφέροντας την εμπειρία μου να εμπνεύσω και άλλες γυναίκες να κυνηγήσουν το όνειρό τους» ανέφερε η κ. Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη.

Τόνισε επίσης ότι «υπάρχουν πολλές δυσκολίες με τις οποίες ερχόμαστε αντιμέτωποι στην επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα και είναι κοινές για όλους ανεξαρτήτως φύλου. Αναφέρομαι ενδεικτικά στη δυσκολία πρόσβασης σε χρηματοδότη, στην έλλειψη κεφαλαίων, στο θεσμικό πλαίσιο, στο ασταθές φορολογικό σύστημα και στην πολιτική και κοινωνική αβεβαιότητα σε διεθνές επίπεδο. Για τις γυναίκες δυστυχώς αυτό συμπληρώνεται και από τη δυσκολία να ισορροπήσουν μεταξύ των πολλών και διαφορετικών ρόλων τους αλλά και τις όποιες προκαταλήψεις εις βάρος τους που τείνουν όμως να εξαλειφθούν. Πιστεύω ότι όταν έχεις πάθος βρίσκεις τρόπους να συνδυάζεις, σίγουρα με κάποιες μικρές ή μεγαλύτερες θυσίες, όλα όσα είναι σημαντικά στη ζωή».

Όπως ανέφερε στην ομιλία της, τα στοιχεία που είναι καθοριστικά για την ανάπτυξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας σε τοπικό επίπεδο και την ελληνική περιφέρεια είναι πρώτα από όλα η βιωσιμότητα.

«Βιώσιμη είναι η ανάπτυξη που επιτρέπει να ικανοποιούνται οι ανάγκες του παρόντος δίχως όμως να υποθηκεύουμε τις συνθήκες του μέλλοντος. Η αναβίωση των τοπικών κοινοτήτων σε συνδυασμό με την αναβίωση παλιών τεχνικών είναι η κύρια αποστολή μας στην Zeus +Δione και ο ορισμός της βιωσιμότητας».

Καθοριστικό ρόλο, συμπλήρωσε, παίζει η εκπαίδευση που είναι η διάδοση της γυναικείας τεχνογνωσίας μέσα από την αναβίωση της παράδοσης της τέχνης και των παραδοσιακών τεχνικών σε συνδυασμό με σύγχρονους τρόπους παραγωγής και σύγχρονες μεθόδους για την αύξηση της παραγωγικότητας.

«Η δικτύωση είναι καθοριστική για την ανάδειξη της σπουδαιότητας και της συνεισφοράς της γυναικείας επιχειρηματικότητας στην ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας» κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ