Από τον Σεπτέμβριο του 2007, όταν πραγματοποιήθηκε η πρώτη ανέπαφη συναλλαγή στο Λονδίνο, ο χώρος των ψηφιακών πληρωμών έχει αλλάξει ριζικά, σε παγκόσμιο επίπεδο, μεταβαίνοντας από πλαστική σε ψηφιακή μορφή. Σήμερα, η διείσδυση των ανέπαφων (contactless) πληρωμών σταδιακά αυξάνεται, επιτρέποντας στους καταναλωτές να παίζουν στα δάχτυλα τις συναλλαγές τους.

Στην ελληνική αγορά υπάρχουν εγκατεστημένα περισσότερα από 600.000 POS, εκ των οποίων το 90% υποστηρίζει ανέπαφες πληρωμές. Ένα απτό δείγμα γραφής για το πώς οι ανέπαφες συναλλαγές μπορούν να αποκτήσουν ακόμη μεγαλύτερη διείσδυση στο ευρύ κοινό δίνουν τα πρώτα επώνυμα κοσμήματα ανέπαφων πληρωμών, τα οποία μάλιστα έχουν… χρώμα ελληνικό. 

Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον της υψηλής τεχνολογίας, οι Folli Follie και Links of London (FF Group), η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδaς, η Visa και η εταιρεία Qivos ένωσαν τις δυνάμεις τους για ένα πραγματικά καινοτόμο προϊόν, το οποίο παρουσίασαν -για πρώτη φορά- στο Mobile World Congress στη Βαρκελώνη.  



Η σειρά κοσμημάτων πληρωμών, η οποία περιλαμβάνει γυναικεία και ανδρικά δακτυλίδια και βραχιόλια και φιλοδοξεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο κάνουμε τις αγορές μας, θα διατίθεται στα καταστήματα του ομίλου FF Group. Την ίδια στιγμή, οι θεαματικές αλλαγές που προκαλεί η ταχύτατη ανάπτυξη της αγοράς του fintech δημιουργούν προοπτικές ενσωμάτωσης και άλλων παραπλήσιων υπηρεσιών, όπως η συλλογή και εξαργύρωση πόντων για αγορές.



Ελληνική πρωτιά
Οι Έλληνες καταναλωτές θα είναι οι πρώτοι που θα δοκιμάσουν δαχτυλίδια και βραχιόλια με ενσωματωμένη τεχνολογία ανέπαφων πληρωμών. Ξεκινώντας από την ελληνική αγορά εντός του 2018, τα καινοτόμα προϊόντα θα λανσαριστούν και σε άλλες αγορές διεθνώς, όπου έχει παρουσία η FF.

Τα κοσμήματα πληρωμών, που βασίζονται στην τεχνολογία NFC (Near Field Communication) και δεν χρειάζονται φόρτιση, επιτρέπουν πληρωμές εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια σε όλα τα POS, που υποστηρίζουν την πραγματοποίηση ανέπαφων συναλλαγών. Να σημειωθεί ότι -σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία- σήμερα στην ελληνική αγορά υπάρχουν πλέον εγκατεστημένα περισσότερα από 600.000 POS, από τα οποία περίπου το 90% υποστηρίζει ανέπαφες πληρωμές. Σύμφωνα με στοιχεία της Visa, στην ελληνική αγορά σήμερα 1 στις 5 ηλεκτρονικές πληρωμές γίνεται ανέπαφα.

Πηγή: ΣΕΠΕ