Ασθενείς που αρχίζουν να αναρρώνουν χαρακτήρισε τις ελληνικές τράπεζες η επικεφαλής του εποπτικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ντανιέλ Νουί μιλώντας στο συνέδριο των Δελφών. Τα «κόκκινα» δάνεια βρέθηκαν στο επίκεντρο της ανάλυσης της. Ανέφερε ότι τα ελληνικά ιδρύματα έχουν πετύχει πρόοδο όμως θα πρέπει να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους για να μπορέσουν πιάσουν τους στόχους των επόμενων ετών που θα είναι όλο και μεγαλύτεροι.

Η κυρία Νουί σύστησε στις ελληνικές αρχές να εφαρμόσουν το νέο μοντέλο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών σε ολόκληρη την επικράτεια. Εμφανίστηκε να έχει μια πολύ καλή εικόνα για την ελληνική πραγματικότητα και τις αντιδράσεις που υπάρχουν με στόχο την ακύρωση των πλειστηριασμών. Χαρακτήρισε πολύ λογική την κατάργηση των φυσικών πλειστηριασμών γιατί ματαιώνονται και επισήμανε την ανάγκη οι αρχές να εγγυηθούν την ασφάλεια των συμβολαιογράφων.

Η κ. Νουί ενθάρρυνε την ελληνική πλευρά να εφαρμόσει στο εκατό τοις εκατό τους νέους νόμους για εξωδικαστικές ρυθμίσεις οφειλών και την αναγκαστική είσπραξη χρεών, για να υπάρχει ταχύτερη πρόοδος στην αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων που θα πρέπει να υποστηριχθεί όχι μόνο από τον τραπεζικό κλάδο, αλλά και από τις νομικές και δικαστικές διαδικασίες.

Για την ανάκαμψη των ελληνικών τραπεζών που είναι ακόμα «κάπως αδύναμες» από τις επιπτώσεις της πολυετούς κρίσης, όπως είπε, θα χρειαστεί χρόνος και αποφασιστικότητα. Εξέφρασε όμως αισιοδοξία για το μέλλον. «Είναι πρέπον να πούμε πως οι οιωνοί είναι καλοί» τόνισε.