Τον πρώτο μήνα του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου (ΚΤΚ), υπήρξε αισθητή μείωση στις καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες και αυξήθηκαν τα δάνεια.

Με βάση τα στοιχεία, που ανακοίνωσε η ΚΤΚ, προσαρμοσμένα ως προς τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 557,9 εκ. ευρώ, υποχωρώντας στα 48,6 δισ. ευρώ στο τέλος Ιανουαρίου 2018, από 49,4 δισ. ευρώ στο τέλος του Δεκεμβρίου του 2017.

Επισημαίνεται ότι είναι η μεγαλύτερη μείωση καταθέσεων από τον Σεπτέμβριο του 2015.

Χωρίς να ληφθούν υπόψη οι συναλλαγματικές ισοτιμίες, οι συνολικές καταθέσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα μειώθηκαν τον Ιανουάριο του 2018 κατά 824,2 εκ. ευρώ, έναντι αύξησης 164,7 εκ. ευρώ τον Δεκέμβριο.

Η μείωση των καταθέσεων τον πρώτο μήνα του έτους, ακολουθεί την έντονη φημολογία που αναπτύχθηκε πριν τις εκλογές, για την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος. Η φημολογία ανάγκασε την ΚΤΚ να παρέμβει για να καθησυχάσει τους καταθέτες.

Οι καταθέσεις των Κυπρίων διαμορφώθηκαν στα 37,3 δισ. ευρώ, από 37,8 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, παρουσιάζοντας σημαντική μείωση. Εξίσου σημαντική μείωση παρατηρείται και στις καταθέσεις κατοίκων τρίτων χωρών, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 8 δισ. ευρώ από 8,4 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Οι καταθέσεις των κατοίκων των υπόλοιπων χωρών της ευρωζώνης, που περιλαμβάνουν και την Ελλάδα, ανήλθαν στα 3,22 δισ. ευρώ από 3,20 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Σε αντίθεση με τις καταθέσεις, αύξηση 53 εκ. ευρώ σημειώθηκε στα δάνεια, έναντι αύξησης 2,2 εκ. ευρώ τον Δεκέμβριο. Τα καταναλωτικά δάνεια αυξήθηκαν κατά 1,8% έναντι αύξησης 1,7% τον προηγούμενο μήνα, ενώ στα στεγαστικά δάνεια η μείωση ανήλθε στο 0,8% όσο ήταν και τον προηγούμενο μήνα. Όσον αφορά στα επιχειρηματικά δάνεια, αυτά αυξήθηκαν κατά 0,6% τον Ιανουάριο του 2018, έναντι αύξησης 0,5% τον Δεκέμβριο.

Στο μεταξύ, σε σημερινή εγκύκλιο της διεύθυνσης της Τράπεζας Κύπρου προς το προσωπικό της, με αφορμή την δημοσιοποίηση των προκαταρκτικών ετήσιων αποτελεσμάτων για το 2017, την οποία υπογράφουν ο διευθύνων σύμβουλος, Τζον Πάτρικ Χούρικαν και ο πρόεδρος του ΔΣ, Γιόζεφ 'Ακερμαν, παρατίθενται τα επιτεύγματα της χρονιάς: τα 11 διαδοχικά τρίμηνα μείωσης των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων (σύνολο 2,2 δισ. ευρώ μείωση κατά το 2017) και τα συνολικά 1,6 δισ. ευρώ νέου δανεισμού. Ωστόσο, στην εγκύκλιο, τα στελέχη της Τράπεζας υπογραμμίζουν ότι η πρόοδος αυτή επιτυγχάνεται "με σημαντικό κόστος". Αναδεικνύουν τη χρέωση από τις συνολικές προβλέψεις και απομειώσεις, που έφτασαν τα 942 εκατομμύρια ευρώ, εξανεμίζοντας την οργανική κερδοφορία του συγκροτήματος, το οποίο κατέγραψε ζημιές 552 εκατομμυρίων.

Σημειώνουν περαιτέρω, πως η αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετουμένων δανείων, "παραμένει σημαντικό και επείγον ζήτημα, στο οποίο πρέπει να υπάρξει επικέντρωση".

Οι κύριοι Χούρικαν και 'Ακερμαν, υπενθυμίζουν πως "η ανάκαμψη της Τράπεζας παραμένει ευάλωτη". Για τον σκοπό αυτό, καλούν το προσωπικό, μεταξύ άλλων , "να αγκαλιάσει διαφανείς, δίκαιες και σύγχρονες πρακτικές αμοιβών και επιβράβευσης".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ