«Νομίζω ότι ήταν ένα πολύ καλό Eurogroup για την Ελλάδα» εκτίμησε στις δηλώσεις του μετά την λήξη της αποψινής συνεδρίασης ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, προσθέτοντας ότι «δόθηκε η πολιτική στήριξη στην συμφωνία για το κλείσιμο της αξιολόγησης και απομένουν μόνο ορισμένα τεχνικά ζητήματα που θα πρέπει να επιλυθούν». Ο υπουργός Οικονομικών είπε επίσης πως δεν συζητήθηκε το θέμα της εξόδου από το πρόγραμμα σε αυτή την συνεδρίαση αλλά και ότι δεν βλέπει «τους θεσμούς να έχουν μεγάλη όρεξη για προληπτική γραμμή στήριξης». 

Διαβάστε: Eurogroup: Υπό όρους η εκταμίευση της δόσης

Υπενθυμίζεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης χαιρέτισαν μεν την εφαρμογή όλων, σχεδόν των προαπαιτούμενων μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση για την τρίτη αξιολόγηση, αλλά, ταυτόχρονα, κάλεσαν την κυβέρνηση να προχωρήσει στην ολοκλήρωση όλων των υπολοίπων που απομένουν, μεταξύ των οποίων η διασφάλιση της απρόσκοπτης διενέργειας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και η συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων. Υπο τις προυποθέσεις αυτές, οι υπουργοί της Ευρωζώνης έδωσαν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, των 6,7 δισ η οποία αναμένεται να εκταμιευθεί τμηματικά.

«Τα μάτια μας τώρα είναι στραμμένα στο θέμα της ρύθμισης του χρέους καθώς η τέταρτη αξιολόγηση δεν περιλαμβάνει τόσο σημαντικά προαπαιτούμενα γιατί το πρόγραμμα είναι εμπροσθοβαρές» είπε ο κ. Τσακαλώτος και παρέπεμψε στην τελευταία παράγραφο του ανακοινωθέντος της συνεδρίασης, όπου ξεκαθαρίζεται ότι το EuroWorking Group θα αρχίσει να επεξεργάζεται τα μέτρα για το χρέος, στο πνεύμα και το πλαίσιο της γαλλικής πρότασης για σύνδεση του με την ρήτρα ανάπτυξης.

Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι δεν συζητήθηκε σήμερα θέμα προληπτικής πιστωτικής γραμμής διευκρινίζοντας ότι η φύση της εξόδου από το πρόγραμμα θα συζητηθεί προς το Πάσχα. Σημείωσε επίσης ότι το «μαξιλαράκι» που χτίζεται και με τα 1,9 δισ. που διατίθεται από το συνολικό πακέτο των 6,7 δισ. της τρίτης αξιολόγησης, συνιστά μια πιστωτική γραμμή.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι «θα υπάρξει συζήτηση για την έξοδο από το πρόγραμμα, αλλά πρέπει να πω ότι δεν βλέπω τους θεσμούς να έχουν μεγάλη όρεξη για προληπτική γραμμή στήριξης», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε «ποιο είναι το νόημα να έχεις αποθέματα; Τα αποθέματα είναι μία προληπτική γραμμή, το 1,9 δισ. ευρώ που θα εκταμιευθεί είναι μέρος αυτού του αποθέματος».