Υποχρεωτικά με ηλεκτρονικό τρόπο θα γίνονται οι πλειστηριασμοί επί ακινήτων για χρέη προς το Δημόσιο από την 1η Μαΐου 2018. Επίσης με ηλεκτρονικό τρόπο θα μπορούν να διενεργούνται και οι πλειστηριασμοί επί κινητών πραγμάτων για οφειλές προς το Δημόσιο. Αυτό προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε από το υπουργείο Οικονομικών και Δικαιοσύνης στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή.

Αν και οι γενικές διατάξεις προβλέπουν πλειστηριασμούς ακινήτων ακόμη και για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία άνω των 500 ευρώ, ωστόσο υπάρχει διαδικασία με την οποία μπορεί να προστατευτεί η πρώτη κατοικοία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα στο «Έθνος», στο έγγραφο της ΑΑΔΕ που κατατέθηκε στη Βουλή στις 26 Οκτωβρίου 2017 επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι «υποχρέωση έκδοσης προγράμματος πλειστηριασμού εντός των προθεσμιών που ορίζει ο νόμος δεν υφίσταται εφόσον συντρέχει σπουδαίος λόγος».

Ο προϊσταμένος της εφορίας δεν είναι υποχρεωμένος να βγάλει στο σφυρί ακίνητο οφειλέτη εφόσον υποβληθεί αίτηση από τον οφειλέτη και αποδεδειγμένα η κατοικία που πρόκειται να εκπλειστηριαστεί είναι η κύρια και μοναδική κατοικία οφειλέτη, η επιφάνεια της οποίας καλύπτει τις στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσης αυτού και της οικογένειάς του και η αντικειμενική της αξία δεν απέχει σημαντικά από τα όρια για την απαλλαγή της απόκτησης κύριας κατοικίας από τον Φόρο Μεταβίβασης Ακινήτων.

Δεν μπορεί ουσιαστικά να εκπλειστηριαστεί από την εφορία η κύρια και μοναδική κατοικία του οφειλέτη που είναι έως 70 τετραγωνικά για άγαμο ή έγγαμο, προσαυξανόμενη κατά 20 τετραγωνικά για καθένα από τα δύο πρώτα παιδιά και κατά 25 τετραγωνικά για καθένα από το τρίτο και τα επόμενα.

Για παράγειγμα, για έναν έγγαμο με δύο παιδιά το όριο προστασίας είναι τα 110 τετραγωνικά.

Θα πρέπει επίσης η αντικειμενική αξία της κατοικίας να μην ξεπερνά κατά πολύ για τον άγαμο τα 200.000 ευρώ, για τον έγγαμο τα 250.000 ευρώ, όριο το οποίο προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα πρώτα δύο παιδιά του και 30.000 ευρώ για το τρίτο και τα επόμενα.

Έτσι, για μία τετραμελή οικογένεια προστατεύεται η κατοικία αντικειμενικής αξίας έως και λίγο παραπάνω από 300.000 ευρώ.

Τι αναφέρει η τροπολογία

Με τα άρθρα 207-209 του Πολυνομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα, αναδιαμορφώνεται ο χάρτης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και για χρέη προς το Δημόσιο.

Το εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι ότι η κυβέρνηση στην Αιτιολογική Έκθεση του Νομοσχεδίου αναφέρει ότι: «Η αναγκαστική εκτέλεση εκτυλίσσεται εξ ορισμού σε ένα πεδίο σύγκρουσης συμφερόντων αλλά και υψηλής ψυχικής έντασης. Η διενέργεια του πλειστηριασμού με ηλεκτρονικά μέσα επιτυγχάνει τη μεγιστοποίηση του οικονομικού οφέλους αλλά και την ελαχιστοποίηση του προσωπικού κόστους». Ουσιαστικά μας λένε ότι κάνουν τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και για να μην πιεζόμαστε ψυχολογικά.

Επίσης, μειώνεται με το νομοσχέδιο η προθεσμία ανακοπής του πλειστηριασμού, από τις 20 μέρες στις 15.

Παράλληλα, με την εκπρόθεσμη τροπολογία, 1437/230/12-1-2018, θεσμοθετούνται οι πλειστηριασμοί και για χρέη προς το Δημόσιο από 500€. Οι πλειστηριασμοί για χρέη προς το Δημόσιο θα διενεργούνται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά από 1 Μαΐου 2018. Το ακίνητο θα πλειστηριάζεται με ηλεκτρονικά μέσα ενώπιον του συμβολαιογράφου της περιφέρειας όπου βρίσκεται το ακίνητο.

Τέλος, στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αναφέρεται ότι θα υπάρξει αύξηση εσόδων από τη διευκόλυνση της διενέργειας των πλειστηριασμών με ηλεκτρονικά μέσα, χωρίς όμως να μπορεί να προσδιοριστεί το ύψος των εσόδων αυτών.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους:

- Ορίζεται ότι οι πλειστηριασμοί διενεργούνται αδαπάνως για το Δημόσιο με ηλεκτρονικά μέσα από πιστοποιημένο για τον σκοπό αυτό υπάλληλο του πλειστηριασμού.

- Προβλέπονται μεγαλύτερες προθεσμίες για την κοινοποίηση στον οφειλέτη του προγράμματος πλειστηριασμού, την αποστολή στον συμβολαιογράφο των σχετικών εγγράφων, την αναγγελία του επισπεύδοντος Δημοσίου γα άλλα χρέη στον οφειλέτη προς αυτό κ.λπ.

- Καθορίζεται το ελάχιστο περιεχόμενο της περίληψης του προγράμματος πλειστηριασμού το οποίο δημοσιεύεται αδαπάνως για το Δημόσιο με επιμέλεια δικαστικού επιμελητή στην ιστοσελίδα δημοσιευμάτων πλειστηριασμών.

- Τροποποιείται το άρθρο 61 σχετικά με την κατάταξη του Δημοσίου σε περίπτωση αναγκαστικής εκτέλεσης κινητού ή ακίνητου κατά οφειλέτη του, σύμφωνα με τα οριζόμενα άρθρα του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας ή του πτωχευτικού κώδικα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πλειστηριασμοί για χρέη προς το Δημόσιο προβλέπονται από τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ). Η τροπολογία ουσιαστικά «δένει» τον Κώδικα αυτό με τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και έρχεται να φέρει και στο Δημόσιο τις προβλέψεις του νόμου για τις οφειλές ιδιωτών προς τις τράπεζες.

Ουσιαστικά, με την τροπολογία αυτή και από τη στιγμή που θα ξεκινά η διαδικασία της κατάσχεσης, ο οφειλέτης θα πρέπει να ρυθμίσει τα χρέη του προς το Δημόσιο μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, καθώς μέσα σε δύο εβδομάδες το πολύ, το ακίνητό του θα βγαίνει σε πλειστηριασμό.


Παράλληλα, με την τροπολογία, όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση:

* Αυξάνεται ο χρόνος κοινοποίησης του προγράμματος πλειστηριασμού κινητών πραγμάτων σε σαράντα ημέρες πριν τον πλειστηριασμό, από τρεις ημέρες που ισχύει σήμερα, για λόγους εναρμόνισης με τον νέο χρόνο κοινοποίησης του προγράμματος πλειστηριασμού ακινήτων.

Παράλληλα, καταργούνται αναχρονιστικές διατυπώσεις δημοσιότητας, όπως τοιχοκόλληση και δημοσίευση σε εφημερίδα και εισάγεται η διαδικασία ηλεκτρονικής δημοσίευσης των περιλήψεων προγραμμάτων πλειστηριασμού κινητών στον δικτυακό τόπο του Δελτίου Δικαστικών Δημοσιεύσεων του Τομέα Ασφάλισης Νομικών του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης κατά τα πρότυπα της κοινής αναγκαστικής εκτέλεσης.

* Για τα ακίνητα, αυξάνεται ο χρόνος κοινοποίησης του προγράμματος πλειστηριασμού σε σαράντα ημέρες πριν τον πλειστηριασμό, από είκοσι ημέρες που ισχύει σήμερα, ενώ όπως και στον πλειστηριασμό κινητών, καταργούνται οι αναχρονιστικές διατυπώσεις δημοσιότητας όπως τοιχοκόλληση και δημοσίευση σε εφημερίδα και εισάγεται η διαδικασία ηλεκτρονικής δημοσίευσης.

Δείτε εδώ την τροπολογία