Στο «κόκκινο» βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς των κρυπτονομισμάτων, η οποία απώλεσε εν μία νυκτί σχεδόν το 25% της συνολικής της κεφαλαιοποίησης! Ήτοι από τα 800 δισ. δολάρια του συνολικού market cap των κρυπτονομισμάτων, η αγορά βρέθηκε να χάνει σχεδόν 200 δισ., με την πλειοψηφία εξ αυτών να καταγράφουν ισχυρές απώλειες.

Αιτία υπήρξε η ανακοίνωση της κυβέρνησης της Νότιας Κορέας ότι θα απαγορεύσει τις συναλλαγές στα ανταλλακτήρια, καθώς αυτά «αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον νόμο», και συγκεκριμένα με την εφορία. Tα νέα αυτά φέρνουν τα πάνω κάτω στην αγορά κρυπτονομισμάτων, καθώς η Νότια Κορέα αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες αγορές για τα βασικότερα ψηφιακά νομίσματα, ήτοι το bitcoin, το ethereum και το Ripple.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα CryptoCompare, περισσότερο από το 10% των νομισμάτων ethereum διαπραγματεύεται έναντι του γουόν της Νότιας Κορέας - γεγονός που αντιπροσωπεύει τη δεύτερη μεγαλύτερη συγκέντρωση σε όρους παραστατικού χρήματος μετά το δολάριο. Παράλληλα, το 5% του συνόλου των bitcoins παγκοσμίως διαπραγματεύεται έναντι του γουόν της Νότιας Κορέας.

«Υπάρχουν μεγάλες ανησυχίες σχετικά με τα ψηφιακά νομίσματα και το υπουργείο Δικαιοσύνης στην ουσία ετοιμάζει ένα νομοσχέδιο που θα καταργεί τις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων στα ανταλλακτήρια» είπε ο υπουργός Park Sang-ki σε συνέντευξη Τύπου.

Τα λόγια του υπουργού έστειλαν τις τιμές του Bitcoin 12% χαμηλότερα, σύμφωνα με τον δείκτη bitcoin της CoinDesk, που παρακολουθεί τις τιμές από τέσσερα ανταλλακτήρια.

Αυτή την ώρα, το bitcoin υποχωρεί κατά 3,7%, στα 13.645 δολάρια. Ο Park πρόσθεσε ότι δεν μπορούσε να προβεί σε περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με το σχέδιο της Νότιας Κορέας.

Αργότερα υπήρξαν «μπερδεμένες» ανακοινώσεις, οι οποίες ουσιαστικά ανέφεραν πως το πρόβλημα της κυβέρνησης δεν έχει να κάνει με όσους αγοράζουν κρυπτονομίσματα, αλλά με τα ίδια τα ανταλλακτήρια, γεγονός που βέβαια σημαίνει πως τα πράγματα λίγο πολύ θα συνεχίσουν ως έχουν, εφόσον δεν υπάρξει κάτι νεότερο. Ωστόσο το «κακό» είχε ήδη γίνει, με τους επενδυτές να βλέπουν τα χαρτοφυλάκιά τους να χάνουν έως και 30% της αξίας τους.

Το μεγαλύτερο «χτύπημα» δέχτηκε πάντως το XRP, το ψηφιακό νόμισμα της Rippl, μιας πολλά υποσχόμενης εταιρείας που αναμένεται να φέρει επανάσταση στον κόσμο των συναλλαγών μέσω του πρωτοποριακού συστήματος πληρωμών της xRapid, το οποίο επιχειρεί να αντικαταστήσει το πεπαλαιωμένο σύστημα SWIFT των τραπεζών, μέσω του οποίου πραγματοποιούνται οι περισσότερες συναλλαγές του πλανήτη, όπως π.χ. μέσω Western Union.

Πολλές ασιατικές τράπεζες με έδρα την Κορέα έχουν επενδύσει στο συγκεκριμένο νόμισμα, και γι' αυτό η τελευταία είδηση προκάλεσε πτώση μέχρι και 25% στο κρυπτονόμισμα. Δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν πάντως πως πρόκειται για συντονισμένη προσπάθεια χειραγώγησης της αγοράς, μιας αγοράς που αν μη τι άλλο είναι ακόμα «νέα» και υπόκειται εύκολα σε market manipulation από τα μεγάλα «ψάρια».