Πέντε νέα προγράμματα που απευθύνονται συνολικά σε περίπου 57.000 ανέργους περιλαμβάνει η «βεντάλια» των δράσεων απασχόλησης του υπουργείου Εργασίας μέσω του ΟΑΕΔ για το νέο έτος. Περιλαμβάνουν κατάρτιση, πρακτική άσκηση, αλλά και εργασία. Το πρώτο προβλέπει την επιχορήγηση της πρώτης πρόσληψης μισθωτού από αυτοαπασχολούμενους και επιχειρήσεις νέων. Η δράση, με τίτλο «Πρώτη πρόσληψη», θα ξεκινήσει άμεσα και θα αφορά 20.000 άτομα.

Το πρόγραμμα θα δίνει οικονομικά κίνητρα σε αυτοαπασχολούμενους νέους ηλικίας έως 35 ετών, που δεν απασχολούν και δεν είχαν απασχολήσει στο παρελθόν προσωπικό, για να προσλάβουν ανέργους σε θέσεις πλήρους απασχόλησης.

Ο ΟΑΕΔ θα επιχορηγεί το 50% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους των νέων θέσεων εργασίας για 12 ή 18 μήνες, αναλόγως της ηλικίας των προσλαμβανόμενων ανέργων.

Η δεύτερη δράση αφορά επίσης ανέργους και προβλέπει την επιδότησή τους με 20.000 ευρώ προκειμένου να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση. Η δράση, που αφορά 2.500 άτομα, ετοιμάζεται από τον ΟΑΕΔ και αναμένεται να ξεκινήσει μέχρι τον Φεβρουάριο.

Οι άνεργοι θα πρέπει να έχουν ηλικία από 18 έως 29 ετών, ενώ στην πρώτη φάση του προγράμματος θα επιλεγούν 5.000 άνεργοι, οι οποίοι θα παρακολουθήσουν ένα πενθήμερο σεμινάριο Συμβουλευτικής Ανάληψης Επιχειρηματικών Πρωτοβουλιών.

Εν συνεχεία θα υποβάλουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες για την επιλογή των πιο ώριμων ιδεών και επιδότηση των 2.500 ανέργων. Εντός των πρώτων μηνών του έτους θα ξεκινήσει και το πρόγραμμα κατάρτισης 200 ωρών για 4.500 νέους ανέργους, ηλικίας έως 29 ετών, απόφοιτων υποχρεωτικής εκπαίδευσης ή Γενικού Λυκείου, για απασχόληση σε περίπου 10 επαγγελματικές ειδικότητες. Το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια 14 μηνών και το ύψος της επιχορήγησης ανέρχεται σε 360 ευρώ τον μήνα.  

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την προκήρυξη του προγράμματος απασχόλησης 10.000 ανέργων, αποφοίτων ΑΕΙ, δευτεροβάθμιας και μεταλυκειακής εκπαίδευσης, ηλικίας από 18 έως 29 ετών. Στόχος της είναι η πρόσληψη σε θέσεις πλήρους απασχόλησης σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.  

Τέλος, η διοικήτρια του ΟΑΕΔ Μ. Καραμεσίνη ανακοίνωσε χθες την προκήρυξη νέου προγράμματος κοινωφελούς εργασίας για το Δημόσιο, που θα αφορά την πρόσληψη 20.000 ανέργων στον δημόσιο τομέα.