Με… ξεχασμένα χαράτσια από το 2017 κάνει ποδαρικό ο νέος χρόνος για χιλιάδες μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους και αγρότες. Κι αυτό γιατί μέχρι 31 Ιανουαρίου οι περίπου 650.000 μη μισθωτοί θα πρέπει να πληρώσουν επιπλέον εισφορές που έρχονται από το 2016, οι οποίες δεν καταβλήθηκαν εντός του προηγούμενου έτους.

Πρόκειται για ένα εκρηκτικό κοκτέιλ εισφορών, το οποίο η κυβέρνηση προσπάθησε να αντιμετωπίσει μέσω των συνεχών παρατάσεων, που όμως δεν λύνουν, απλώς αναβάλλουν το πρόβλημα.

Πιο αναλυτικά, οι συγκεκριμένες εισφορές υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να έχουν εξοφληθεί από τις αρχές του 2017.

Παρατάσεις 

Ωστόσο το υπουργείο Εργασίας και ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης επέλεξαν να δώσουν συνεχείς παρατάσεις διευκολύνοντας μερίδα ασφαλισμένων που είχε επιβαρυνθεί με υπέρογκες εισφορές.

Στην πραγματικότητα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επιχείρησε μέσω των παρατάσεων να «χρυσώσει το χάπι» των ασφαλιστικών επιβαρύνσεων που έφερε ο νόμος Κατρούγκαλου.

Ενας άλλος βασικός λόγος για τον οποίο το υπουργείο Εργασίας έδινε συνεχείς παρατάσεις ήταν για να διευκολύνει τους επαγγελματίες που έχουν οφειλές από το 2016 μέσω της ρύθμισης των 120 δόσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η επίμαχη ρύθμιση αναμενόταν μέσα στο καλοκαίρι, αλλά τελικά υπεγράφη μόλις τις προηγούμενες ημέρες.

120 δόσεις

Με δεδομένο ότι η ρύθμιση των 120 δόσεων αφορά χρέη προς τα Ταμεία, τα οποία δημιουργήθηκαν έως 31/12/2016, το υπουργείο δίνει τη δυνατότητα στους παραπάνω αυτοαπασχολούμενους, που έχουν εκκρεμότητες από το 2016, να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους μέσω της ρύθμισης.

Αυτό σημαίνει ότι οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί ή αγρότες που δεν έχουν εξοφλήσει τις προπέρσινες εισφορές και πληρούν τα κριτήρια της ρύθμισης να μπορούν με αίτησή τους να υπαχθούν σε αυτήν.

Υπενθυμίζεται ότι σε εκκρεμότητα βρίσκεται ο συμψηφισμός των εισφορών που καλούνται να πληρώσουν οι 1.400.000 ασφαλισμένοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες, αλλά και οι πρόσθετες εισφορές υπέρ ΕΤΕΑΕΠ, για τους περίπου 200.000 που υποχρεούνται στην καταβολή εισφορών για επικούρηση και εφάπαξ.

* Δημοσιεύτηκε στην «Ελευθερία του Τύπου», 3/1/2018