Πάνω από 3.000 πλειστηριασμοί πρόκειται να διενεργηθούν εντός του 2018 στην Αθήνα, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τα στοιχεία του προϋπολογισμού του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου. Αυτοί οι πλειστηριασμοί έχουν προς το παρόν προγραμματιστεί μόνο για την Αθήνα, ενώ ο αριθμός τους αναμένεται να είναι πολύ μεγαλύτερος για όλη την Ελλάδα.

Στην τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός για το νέο έτος, στον οποίο αναλύθηκαν τα έσοδα, τα οποία προέρχονται κατά κανόνα από τους πλειστηριασμούς που θα διεξαχθούν μέσα στο ερχόμενο έτος. Σημειώνεται πως οι συμβολαιογράφοι της πρωτεύουσας απέχουν από τους πλειστηριασμούς μέχρι και την επόμενη Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018 και τότε πρόκειται να επαναπροσδιορίσουν τη στάση τους.

Πάντως, η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος την προηγούμενη εβδομάδα χαιρέτισε με ανακοίνωσή της την υπερψήφιση της τροπολογίας, η οποία αφορά τόσο την προστασία της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης όσο και τους συμβολαιογράφους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους ως υπάλληλοι του πλειστηριασμού και δημόσιοι λειτουργοί επιφορτισμένοι με το δύσκολο έργο της εκτέλεσης των δικαστικών αποφάσεων.

Η ψήφιση της παραπάνω τροπολογίας ήταν ένα από βασικά αιτήματα των συμβολαιογράφων για να συνεχίσουν να διενεργούν κανονικά πλειστηριασμούς. Εξάλλου, ήδη το υπουργείο Δικαιοσύνης προγραμματίζει νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει μόνο τη διεξαγωγή ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, κάτι που πιθανότατα θα γίνει από την άνοιξη και έπειτα. Μέχρι τότε οι πλειστηριασμοί αναμένεται να πραγματοποιούνται τόσο στα ειρηνοδικεία όσο και ηλεκτρονικά.

Βέβαια, η διαδικασία στα ειρηνοδικεία αναμένεται να συνεχίσει να πραγματοποιείται μετ' εμποδίων, καθώς πλέον επεισόδια λαμβάνουν χώρα κάθε Τετάρτη, με τους διαδηλωτές και τις αστυνομικές δυνάμεις να δίνουν μάχες σώμα με σώμα.  

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Ελευθερία του Τύπου», Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017