Να διευρύνουν τον θεσμό της εθελοντικής παράδοσης ακινήτων από υπερχρεωμένα νοικοκυριά με αντάλλαγμα ανάλογη (της αξίας μεταβίβασης) μείωση του υπολοίπου της οφειλής ή ακόμη και διαγραφή της προωθούν οι τράπεζες.

Γι' αυτό και σύμφωνα με πληροφορίες στελέχη των τραπεζών βρίσκονται σε επαφές με το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να οριοθετηθεί ένα θεσμικό πλαίσιο, κυρίως όσον αφορά την τιμή των ακινήτων που θα παραχωρηθούν οικειοθελώς στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Το συγκεκριμένο εργαλείο έχει χρησιμοποιηθεί ήδη σε εξαιρετικά μικρό αριθμό περιπτώσεων, κυρίως λόγω της απροθυμίας των δανειοληπτών να συναινέσουν εξαιτίας του προβλήματος με το ύψος της τιμής.

Οι λύσεις που εξετάζονται είναι η οριοθέτηση «αποδεδειγμένων τιμών αγοράς» με τη βοήθεια της βάσης δεδομένων για τιμές ακινήτων που διαθέτει η Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά και η γνωμοδότηση τουλάχιστον δύο ανεξάρτητων πιστοποιημένων εκτιμητών ακινήτων.

Το μοντέλο της εθελοντικής παράδοσης λειτουργεί ως εξής: Δανειολήπτης έχει υπόλοιπο οφειλής 160.000 ευρώ και το ακίνητο που είναι προσημειωμένο αξίζει 120.000 ευρώ. Με τη μεταβίβασή του στην τράπεζα απομένει ένα υπόλοιπο 40.000 ευρώ, το οποίο μπορεί να υπαχθεί σε ρύθμιση ή υπό όρους να διαγραφεί. Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση πλειστηριασμού δεν υπάρχει διαγραφή χρέους.

*Δημοσιεύτηκε στην «Ελευθερία του Τύπου», 28/12/2017