Τέλη κυκλοφορίας, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ Νοεμβρίου, φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων, δόσεις ρυθμίσεων περιμένουν τους φορολογούμενους στη δύση του 2017, το οποίο φεύγει με τη «ρετσινιά» του έτους υπερφορολόγησης. Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι μόνο από τις πέντε παραπάνω βασικές φορολογικές υποχρεώσεις το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά περίπου 3,2 δισ. ευρώ.

Ο μεγαλύτερος βραχνάς για τους φορολογούμενους δεν είναι άλλος από τα τέλη κυκλοφορίας, η πληρωμή των οποίων ως συνήθως συνοδεύεται και από ένα κύμα κατάθεσης πινακίδων. Τα τέλη δεν έχουν διαφοροποιήσεις σε σχέση με πέρσι και ο συνολικός λογαριασμός ανέρχεται στα 1,1 δισ. ευρώ. Αυτό που δεν έχει απαντηθεί ακόμα με σαφήνεια είναι η καταληκτική προθεσμία, με δεδομένο ότι η 31η Δεκεμβρίου «πέφτει» Κυριακή και η τελευταία εργάσιμη είναι η 29η Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με την ερμηνεία των κείμενων διατάξεων από φοροτεχνικούς, εφόσον η καταληκτική ημερομηνία πληρωμής των τελών συμπίπτει με αργία ή μη εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα, η λήξη της παρατείνεται μέχρι την αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα, ήτοι στις 2 Ιανουαρίου. Πηγές της ΑΑΔΕ επιμένουν, πάντως, ότι ως προθεσμία πληρωμής για ΦΠΑ και τέλη ορίζεται το τέλος του μήνα κι ως εκ τούτου η καταληκτική προθεσμία για τα τέλη κυκλοφορίας είναι η 29η Δεκεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση, δεν αποκλείεται να δοθεί σιωπηρή παράταση για 2-3 ημέρες, προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα.

Η δόση του ΕΝΦΙΑ -περίπου 420.000.000 ευρώ- δεν είναι η τελευταία και θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εξόφλησή του τον Ιανουάριο θα είναι το πρώτο crash test για τις ανατροπές στις ρυθμίσεις οφειλών. Υπενθυμίζεται ότι από την Πρωτοχρονιά, όσοι έχουν διαφυλάξει ως κόρη οφθαλμού τη ρύθμιση των 100 δόσεων δεν θα έχουν τη δυνατότητα ούτε μιας ημέρας καθυστέρηση στις πληρωμές των νέων φορολογικών υποχρεώσεων, όπως η τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ, καθώς θα χάνουν αυτομάτως τη ρύθμιση, και το οφειλόμενο ποσό θα καθίσταται άμεσα απαιτητό.

Από τους φόρους Παρελθόντων Οικονομικών Ετών, δηλαδή πολύ απλά από τις ρυθμίσεις οφειλών, το υπουργείο Οικονομικών περιμένει μέχρι το τέλος του χρόνου περίπου 150.000.000 ευρώ, από τον φόρο εισοδήματος επιχειρήσεων κάτι παραπάνω από 400.000.000 ευρώ, ενώ ο ΦΠΑ θεωρητικά θα συνεισφέρει περίπου 1 δισ. ευρώ.

*Δημοσιεύτηκε στην «Ελευθερία του Τύπου», από τον Γιώργο Παππού, 28/12/2017