Tο εθνικό δικαίωµα να υπάρχει µια γεωγραφική ζώνη µε ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, στην οποία θα εφαρµόζεται ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς, «ξεπουλήθηκε» για 25 εκατ. ευρώ και µια αόριστη και µη ποσοτικοποιηµένη υπόσχεση για µείωση του µεταφορικού κόστους στο απώτερο µέλλον. Ακολουθώντας τις γνώριµες επικοινωνιακές τακτικές, η κυβέρνηση προσπαθεί να «καπελώσει» την είδηση της κατάργησης του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά µε τη διανοµή ενός ακόµη «κοινωνικού µερίσµατος». Εκτοξεύοντας τα ποσά ανά δικαιούχο και διευρύνοντας τα εισοδηµατικά κριτήρια σε τέτοιον βαθµό, ώστε να µη µείνει κανένας απ’ έξω, ουσιαστικά επιλέγει να χρυσώσει το χάπι για την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ κατά 30% (από το 9% στο 13% και από 17% στο 23%) σε δύο δόσεις. Το θέµα αποτέλεσε αντικείµενο διαπραγµάτευσης ανάµεσα σε θεσµούς και κυβέρνηση, η οποία αναζητούσε εναγωνίως διέξοδο από ένα εξαιρετικά ευαίσθητο πολιτικά θέµα. Η λύση βρέθηκε και ήταν χαµηλού οικονοµικού κόστους:

Οι δανειστές διευκόλυναν την κυβέρνηση ώστε στα µεγάλα νησιά που έχουν πληγεί από το Προσφυγικό η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ να µη γίνει τώρα, αλλά από την 1η Ιουλίου. Ετσι, το ειδικό καθεστώς θα διατηρηθεί µέχρι τις 30 Ιουνίου του 2018 σε Λέσβο, Χίο, Σάµο, Κω και Λέρο. Με έναν σµπάρο δύο τρυγόνια: Οι δανειστές πήραν την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος και η κυβέρνηση έδωσε ένα επιχείρηµα στους βουλευτές που εκλέγονται σε αυτά τα νησιά.

Οι κάτοικοι των νησιών που αποχαιρετούν το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ από την Πρωτοχρονιά (Αγαθονήσι, Αγιος Ευστράτιος, Αστυπάλαια, Ικαρία, Κάλυµνος, Κάσος, Καστελλόριζο, Λειψοί, Λήµνος, Νίσυρος, Οινούσσες, Πάτµος, Σαµοθράκη, Σύµη, Τήλος, Φαρµακονήσι, Φούρνοι, Χάλκη, Ψαρά και Ψέριµος) θα λάβουν µέχρι το τέλος του έτους ένα υψηλό κοινωνικό µέρισµα, για να... ξεχάσουν τις ανατιµήσεις που θα αντιµετωπίσουν από την Πρωτοχρονιά. Εξαιρώντας τα µεγάλα νησιά του Νοµού ∆ωδεκανήσων (Ρόδος, Κάρπαθος, Λέσβος, Λέρος, Σάµος, Χίος και Κως), ήταν πολύ εύκολο να περιοριστεί δραστικά ο αριθµός των δικαιούχων και να αυξηθεί το κατά κεφαλήν κοινωνικό µέρισµα, το οποίο θα ξεκινάει από τα 500 ευρώ και θα φτάνει ακόµα και στα 2.100 ευρώ για µια πολυµελή οικογένεια.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΚΑΛΥΨΗ

Η ηλεκτρονική πλατφόρµα του κοινωνικού µερίσµατος (www. koinonikomerisma.gr) είναι το... γήπεδο στο οποίο θα καταφύγει και πάλι η κυβέρνηση για να καλύψει επικοινωνιακά το γεγονός ότι από 1ης/1/2018 (ή από 1ης/7/2018 για τα πέντε συγκεκριµένα νησιά που εξαιρούνται, προς το παρόν) η βενζίνη θα πωλείται προς 1,6 ευρώ ανά λίτρο, το πετρέλαιο θέρµανσης προς 1,1 ευρώ το λίτρο και το πετρέλαιο κίνησης ακόµα και πάνω από 1,4 ευρώ. Κίνδυνος ανατιµήσεων άνω του 5% θα υπάρξει και για τα τρόφιµα και τα είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία θα φορολογούνται πλέον µε 13% και όχι µε 9%, όπως συνέβαινε µέχρι τώρα. Από τους κατοίκους των νησιών που µπορούν να διεκδικήσουν το κοινωνικό µέρισµα, ελάχιστοι θα εξαιρεθούν, καθώς τα εισοδηµατικά κριτήρια, τα περιουσιακά, όπως και οι προϋποθέσεις για το ύψος των καταθέσεων τέθηκαν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Ετσι, δικαιούχοι είναι:
- Ο εργένης, ακόµη και αν το εισόδηµά του ανέρχεται έως και τα 24.000 ευρώ τον χρόνο (σ.σ.: για τους εργένηδες το επίδοµα θα κυµαίνεται από 500 έως 700 ευρώ).
- Το ζευγάρι, ακόµα και αν έχει εισόδηµα έως 36.000 ευρώ (µε το επίδοµα να κυµαίνεται από 750 έως 1.050 ευρώ).
- Το ζευγάρι µε ένα παιδί µε εισόδηµα έως και 42.000 ευρώ (µε το επίδοµα να διαµορφώνεται από τα 875 ευρώ έως τα 1.225 ευρώ).
- Το ζευγάρι µε δύο παιδιά θα εισπράξει από 1.000 έως 1.400 ευρώ, ακόµα και αν το εισόδηµά του φτάνει στα 48.000 ευρώ.
-Το ζευγάρι µε τρία παιδιά θα εισπράξει από 1.125 έως και 1.575 ευρώ, µε το εισοδηµατικό όριο να φτάνει και στα 54.000 ευρώ.

Για την περίοδο µετά τον Ιούνιο του 2018, η κυβέρνηση υπόσχεται ότι θα ρίξει χρήµα µέσω του Προγράµµατος ∆ηµοσίων Επενδύσεων, προκειµένου να εναρµονιστεί το κόστος των θαλάσσιων µετακινήσεων και µεταφορών µε αυτό των χερσαίων. Το πόσα χρήµατα θα διατεθούν και το πώς θα µπορέσει η κυβέρνηση µε ένα «παρατηρητήριο τιµών» να συγκρατήσει τα κύµατα ανατιµήσεων από τον υψηλό ΦΠΑ είναι κάτι που θα πρέπει να αποδειχθεί στην πράξη.

Δημοσιεύθηκε στο ένθετο «moneypro» των Παραπολιτικών, 22/12/2017