Ξεσκαρτάρισμα στους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου ηλεκτρικού ρεύματος επιδιώκουν οι αλλαγές που δρομολογεί το υπουργείο Ενέργειας, καθιερώνοντας πια και περιουσιακά κριτήρια, όπως ακίνητα, αυτοκίνητα, αλλά και έσοδα από ενοίκια και τραπεζικές καταθέσεις.

Τα παραπάνω προκύπτουν από ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου, το οποίο, αν και δεν έχει δημοσιοποιήσει ακόμη τη σχετική Απόφαση, πληροφορεί για τις αλλαγές που έρχονται στο φθηνό τιμολόγιο ρεύματος. Το ΚΟΤ απευθύνεται σε οικονομικά και κοινωνικά ευπαθείς ομάδες παρέχοντας εκπτώσεις στην τιμή της κιλοβατώρας σε σχέση με την ισχύουσα για τον υπόλοιπο πληθυσμό. Ωστόσο πρόσφατες καταγγελίες της ΔΕΗ έφεραν στο φως της δημοσιότητας την ένταξη σε αυτό και εύπορων πολιτών με απλήρωτους λογαριασμούς, οι οποίοι διαμένουν σε πολυτελείς κατοικίες.

Έτσι, με βάση εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία δεν θα αφορούν μόνο το φορολογητέο εισόδημα, αλλά και όλα τα αφορολόγητα ή αυτοτελώς φορολογούμενα εισοδήματα, δημιουργούνται δύο βασικές κατηγορίες δικαιούχων:

- Η πρώτη θα περιλαμβάνει όσους πληρούν τα κριτήρια για τη χορήγηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, οι οποίοι θα δικαιούνται διπλάσια έκπτωση στα τιμολόγιά τους από αυτή που λαμβάνουν σήμερα. Το υπουργείο κάνει λόγο για ποσοστό μείωσης της τάξης του 70%.

- Η δεύτερη θα περιλαμβάνει νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, με βάση τα όρια που ισχύουν και σήμερα για τους δικαιούχους ΚΟΤ, με μικρές διαφοροποιήσεις στο πλαίσιο του εξορθολογισμού του κόστους. Η κατηγορία αυτή θα δικαιούται την ίδια έκπτωση που λαμβάνει και σήμερα.

Για να αντιμετωπιστεί η καταχρηστική ένταξη ευκατάστατων οικογενειών στο ΚΟΤ (που γίνεται μέσω της αλλαγής του δικαιούχου του μετρητή), θα προσμετρούνται πλέον τα εισοδήματα και η περιουσία όλων των ατόμων του νοικοκυριού που φιλοξενούνται από τον κύριο δικαιούχο.

Καταργείται η απένταξη από το ΚΟΤ σε περιπτώσεις υπέρβασης της μέγιστης κατανάλωσης έως και 10% ανά κατηγορία. Με το νέο πλαίσιο οι ευπαθείς ομάδες δεν θα απεντάσσονται, αλλά θα τιμολογούνται με τις ανταγωνιστικές χρεώσεις των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας μόνο για την υπερβάλλουσα κατανάλωση.

*Δημοσιεύτηκε στην «Ελευθερία του Τύπου», από τον Χρήστο Κολώνα, 21/12/2017