Η Eldorado Gold Corporation επιβεβαιώνει ότι μετά από αίτημα της διαιτητικής επιτροπής, η περίοδος διαιτησίας που είχε προσδιοριστεί αρχικά σε 90 ημέρες, έχει παραταθεί κατά 60 ημέρες και αναμένεται να λήξει στις 06 Απριλίου του 2018. Η εγχώρια αυτή διαιτησία αφορά στην διαδικασία που κινήθηκε από τo Υπουργείo Οικονομικών και το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας κατά της θυγατρικής της «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.». Η παράταση προέκυψε κατόπιν αιτήματος της διαιτητικής επιτροπής και σε συμφωνία με την «Ελληνικός Χρυσός» και τα αρμόδια Υπουργεία.

Η εταιρεία διατηρεί την πεποίθηση ότι η τρέχουσα διαιτητική διαδικασία, θα καταδείξει την προσήλωσή της στο ισχύον νομικό και κανονιστικό πλαίσιο. Η Εταιρεία πιστεύει ότι, μέσω του ανοιχτού διαλόγου, τα δύο μέρη θα καταλήξουν σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, ώστε να καταστεί δυνατή η πλήρης και αποτελεσματική ανάπτυξη των μεταλλευτικών της δραστηριοτήτων, στα Μεταλλεία Κασσάνδρας στην Χαλκιδική.

Να σημειωθεί πως η Eldorado Gold το 2017 είχε επενδύσει πάνω από 150 εκατ. δολ. στην περιοχή της Χαλκιδικής, δίνοντας έμφαση στο έργο της Ολυμπιάδας, το οποίο και ολοκληρώθηκε. Για το 2018 είχε προϋπολογίσει να δαπανήσει κεφάλαια άνω των 300 εκατ. δολ. με στόχο την υλοποίηση του έργου στις Σκουριές, καθώς και άλλες αναπτυξιακές δραστηριότητες, σχέδια που προς το παρόν έχουν παγώσει.

Αυτό που διαμηνύουν από τον Καναδά είναι ότι χωρίς την αδειοδότηση που περιμένουν περιορίζουν τη δραστηριότητα στην Ελλάδα , και επενδύει μόνο στην απλή συντήρηση των υπαρχόντων έργων και καμία αναπτυξιακή προοπτική. Μόνη εξαίρεση μπορεί να αποτελέσει το έργο στο Στρατώνι, όπου πρόσφατα έγιναν νέες γεωτρήσεις με την προοπτική επέκτασης του χρονικού ορίζοντα του κοιτάσματος, με θετικά αποτελέσματα.

Ταυτόχρονα, η ανατροπή της απώλειας των 200 και πλέον εκατ. ευρώ από την Ελλάδα θα ανοίξει τον δρόμο για να διοχετευθούν σε άλλες αγορές, με την Τουρκία να αποκτά προβάδισμα, μετά και τις τελευταίες ανακοινώσεις για ανάγκη επιπλέον εξορύξεων και ερευνών στην περιοχή Kisladag.