Έντονη κινητικότητα παρατηρείται το τελευταίο διάστηµα µεταξύ γνωστών και επιτυχηµένων τραπεζικών στελεχών, προκειµένου να εκµεταλλευτούν το «άνοιγµα» της τραπεζικής αγοράς µετά τον Αύγουστο του 2018, καθώς µε τη λήξη του τρίτου μνηµονίου αίρεται η απαγόρευση για τη δηµιουργία νέων τραπεζών.

Είναι γνωστό ότι κατά τη διάρκεια των µνηµονίων είχαν γίνει αρκετές προσπάθειες από πρώην τραπεζίτες να δηµιουργήσουν τραπεζικά ιδρύµατα που θα είναι ελεύθερα βαρών και υποχρεώσεων απέναντι στον σκληρό SSM, τα οποία όµως δεν προχώρησαν. Χαρακτηριστικότερο παράδειγµα η προσπάθεια εξαγοράς της Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος (IBG), θυγατρικής του οµίλου της Λαϊκής Τράπεζας, από τουλάχιστον δύο επενδυτικά σχήµατα.

Στο ένα από αυτά ηγείτο ο Απόστολος Ταµβακάκης, ο οποίος διέκρινε τότε ότι ένα νέο σχήµα µε ρευστότητα και ευελιξία µπορεί να διεκδικήσει µερίδιο από την ελληνική πίτα και όχι µόνο. Με δεδοµένο ότι οι ελληνικές τράπεζες αποεπένδυσαν από τα Βαλκάνια, έχει δηµιουργηθεί «σοβαρό κενό» για τις ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουµανία και Σκόπια.

Ένας νέος τραπεζικός πυλώνας στην Ελλάδα, ανεξάρτητος από το ΤΧΣ, ο οποίος θα καλύπτει όλο το φάσµα των τραπεζικών εργασιών προκειµένου να υποστηρίξει ιδιώτες και επιχειρήσεις, έχει σίγουρα ενδιαφέρον.

Τότε στο σχήµα Ταµβακάκη είχε ακουστεί ότι συµµετείχαν ο Αριστοτέλης Χαλικιάς (ιδιοκτήτης τραπεζών στο Σικάγο), ο John Calamos και ο δισεκατοµµυριούχος Dean Mitropoulos, ο οποίος ειδικεύεται στην αναδιοργάνωση (turnaround) επιχειρήσεων. Επίσης, «έπαιζαν» οι Αλεξία Ελένη ∆αυίδ, ανιψιά του Γιώργου ∆αυίδ, ο όµιλος του Θεόδωρου Φέσσα (Quest Group) και ο Γιάννης Βαρδινογιάννης («Τζίγγερ»).

Η οικογένεια του τελευταίου εξαγόρασε πριν από λίγες ηµέρες τη Marfin Bank Romania (MBR).  

Πηγή: «moneyPro», εφημερίδα «Παραπολιτικά»