Θα συνεχιστεί η ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου και το 2018, όπως αναφέρουν οι αναλυτές. Goldman Sachs και Bank of America εμφανίζονται bullish όσον αφορά την πορεία του μαύρου χρυσού για το επόμενο έτος, αυξάνοντας σημαντικά τις προβλέψεις τους εν μέσω πτώσης αποθεμάτων.

Το Νοέμβριο η παραγωγή αργού υποχώρησε σε χαμηλό 4μήνου, μειούμενη κατά 300.000 βαρέλια ημερησίως, με την πτώση να οφείλεται κυρίως στις χαμηλότερες εξαγωγές από την Ανγκόλα και το Ιράκ και την αυστηρή συμμόρφωση με την συμφωνία μείωσης της παραγωγής. Η Σαουδική Αραβία παρήγαγε κάτω από το στόχο, όπως και όλα τα υπόλοιπα μέλη εκτός από το Εκουαδόρ, την Γκαμπόν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ και η Ρωσία επέδειξε ισχυρή δέσμευση να επεκτείνει τις περικοπές της παραγωγής.

Το αργό πετρέλαιο κινείται αυτή τη στιγμή στη ζώνη των 56 δολαρίων, έχοντας ενισχυθεί κατά 25% το τελευταίο τρίμηνο, ενώ συνολικά από τις αρχές του έτους έχει ανακάμψει κατά 5%, με τη Goldman Sachs να αναμένει συνολικές αποδόσεις της τάξης του 9% τους επόμενους 12 μήνες.

Ειδικότερα, η αμερικάνικη τράπεζα αυξάνει την πρόβλεψη της τιμής του Brent για το επόμενο έτος σε $ 62 το βαρέλι καθώς και την πρόβλεψη της για το αμερικάνικο WTI στα 57,50 δολάρια το βαρέλι. Η Goldman Sachs σημειώνει ότι βλέπει επίσης υψηλότερους δασμούς των αγωγών στις ΗΠΑ και την αύξηση της διαφοράς μεταξύ της τιμής του WTI και του Brent, στα 4,50 δολάρια το βαρέλι.

Η Goldman πιστεύει ότι ο ΟΠΕΚ και οι εταίροι του θα συμμορφωθούν πλήρως με τη συμφωνία παραγωγής τους και προειδοποιεί ότι οι παραγωγοί σχιστόλιθου και άλλοι παραγωγοί θα αρχίσουν να ανταποκρίνονται στο ισχυρότερο αργό πετρέλαιο έως το 2019.

Παραμένει επίσης αισιόδοξη για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου και αναμένει ότι οι περικοπές παραγωγής θα σταματήσουν πρόωρα, με μια πιο ισχυρή αύξηση το τρίτο τρίμηνο του 2018. "Σε αυτό το σημείο, ωστόσο, αναμένουμε τα αποθέματα να πλησιάσουν στο μέσο επίπεδο πενταετίας", επισημαίνει.

Έντονα ανοδική (bullish) μακροπρόθεσμη στάση τηρεί και η BofA. Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, αν και τα υψηλότερα επιτόκια των ΗΠΑ και το δολάριο θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως εμπόδια στα εμπορεύματα, η ισχυρή παγκόσμια ζήτηση και η σύσφιξη της προσφοράς αναμένεται να ωθήσουν το αργό Brent στα $ 70 / βαρέλι στα μέσα του έτους.