Σε μία από τις τελευταίες συναλλαγές υψηλής ωρολογοποιίας  που έγιναν για το έτος, εμφανίστηκε ένα μοντέλο του ελβετικού κολοσσού Patek Philippe. Αρχικά, η αξία του, όπως είχε υπολογιστεί από τους ειδικούς, αναμενόταν να αγγίξει τα 80.000 δολάρια, ενώ για τη μέγιστη τιμή προέβλεπαν τα 120.000 δολάρια.

Ωστόσο, η υψηλή ζήτηση ανέβασε την τελική του τιμή στα 325.000 δολάρια!  

Το αποτέλεσμα ήταν το συγκεκριμένο μοντέλο να σκαρφαλώσει στην κορυφή των συναλλαγών, κατακτώντας την υψηλότερη τιμή πώλησης. Το ρολόι (Patek Philippe Ref.2526) είχε κατασκευαστεί το 1965 και βασικά του χαρακτηριστικά είναι ο κίτρινος χρυσός 18 καρατίων, το ασημί μίνιμαλ καντράν με λεπτομέρειες από λευκόχρυσο, καθώς και το περίτεχνα «δεμένο» μπρασελέ.  

Γιατί συνέβη εκτόξευση

Η εκτόξευση της τιμής δεν συνέβη τυχαία. Toν Νοέμβριο του 2016 ένα μοντέλο Patek Philippe είχε αλλάξει χέρια σε δημοπρασία στη Γενεύη για την οποία είχαν συνεργαστεί οι Bacs & Russo με τον οίκο Phillips. H αρχική του τιμή ήταν 3 εκατ. δολάρια, αλλά η τελική τιμή είχε σκαρφαλώσει στα 11 εκατ. δολάρια! Η πώληση αυτή επηρέασε τα επίπεδα των τιμών στη δευτερογενή αγορά και ανέβασε ακόμη περισσότερο τη ζήτηση.

Στις πρόσφατες συναλλαγές που έγιναν στον οίκο Sotheby’s το απόγευμα της 6ης Δεκεμβρίου στη Νέα Υόρκη, ο τζίρος άγγιξε τα 7,6 εκατ. δολάρια, με τη συμμετοχή των πλειοδοτών που χτύπησαν μέσω διαδικτύου να κάνει ποσοστό πώλησης 40%!