Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών βρίσκεται στην 20ή θέση της λίστας, καθώς, όπως αναφέρει το έγκυρο site, εάν η Ελλάδα βγει από το μνημόνιο τον Αύγουστο, όπως προγραμματίζεται, τα εύσημα θα ανήκουν σε μεγάλο βαθμό σε εκείνον.

Όμως, γράφει το Politico, οι Έλληνες δεν πρόκειται να τον ευχαριστήσουν, αφού οι μεταρρυθμίσεις τις οποίες εφάρμοσε ο Τσακαλώτος είχαν βαρύ κόστος για την κοινωνία. «Στην κρίσιμη στιγμή, μπόρεσε να βάλει στην άκρη τις ιδεολογικές του προκαταλήψεις. Δεν είναι αυτός που θα βάλει την πολιτική πάνω από το συμφέρον της χώρας», λέει ο δημοσιογράφος Γιάννης Παλαιολόγος.

«Όταν ο Τσακαλώτος ανέλαβε τα καθήκοντά του, το καλοκαίρι του 2015, ελάχιστοι περίμεναν σπουδαία πράγματα», θυμίζει το Politico, εξηγώντας ότι ο προκάτοχός του Γιάνης Βαρουφάκης είχε φέρει την Ελλάδα στο χείλος ενός οικονομικού Αρμαγεδώνα. «Η Ευρώπη δεν είχε ιδιαίτερη πίστη ότι ο Τσακαλώτος, ένας ακόμα οικονομολόγος χωρίς γραβάτα με αριστερές απόψεις, θα ήταν και πολύ διαφορετικός», συνεχίζει το αφιέρωμα, θυμίζοντας το σχέδιο της Γερμανίας για ένα time out της Ελλάδας από το ευρώ.

Ο Τσακαλώτος, ως ο όγδοος υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας σε μόλις τέσσερα χρόνια, ανέλαβε το δύσκολο έργο να κρατήσει τη χώρα του στην ευρωζώνη. Και μόλις έναν μήνα αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του ξάφνιασε πολλούς, πετυχαίνοντας συμφωνία για ένα τρίτο πακέτο διάσωσης ύψους 86 δισ. ευρώ. «Το μυστικό του: Έπεισε τους συναδέλφους του στο Eurogroup ότι, παρά το κομμουνιστικό παρελθόν του, δεν τον ενδιέφερε να είναι ένα ακόμα είδωλο του λαϊκισμού», αναφέρει το Politico.

Και προσθέτει πως το κατά πόσο ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να ανακάμψει στις επόμενες εκλογές, θα εξαρτηθεί εν μέρει από το εάν ο Τσακαλώτος θα χρησιμοποιήσει το διπλωματικό κεφάλαιο που έχει αποκτήσει στην Ευρώπη για να εξασφαλίσει κάποια ελάφρυνση χρέους, όταν τελειώσει το πρόγραμμα.

Εάν το καταφέρει, και εάν η οικονομία παραμείνει σε ανοδική τροχιά, ο Τσακαλώτος θα παραμείνει στα πράγματα περισσότερο από ό,τι πόνταραν οι περισσότεροι όταν ανέλαβε υπουργός, καταλήγει το Politico.

Η πλήρης λίστα του Politico με τα άτομα που θα σημαδέψουν την Ευρώπη το 2018 έχει ως εξής:

1. CHRISTIAN LINDNER – Γερμανία.
2. MICHAEL GOVE – Ην. Βασίλειο.
3. MURIEL PÉNICAUD – Γαλλία.
4. MARK RUTTE – Ολλανδία.
5. LAURA BOLDRINI – Ιταλία.
6. ANUŠKA DELIĆ – Σλοβενία.
7. JYRKI KATAINEN – Φινλανδία.
8. GALINA TIMCHENKO – Ρωσία.
9. ANTÓNIO COSTA – Πορτογαλία.
10. GUY VERHOFSTADT – Βέλγιο.
11. ARMIN WOLF – Αυστρία.
12. ETIENNE SCHNEIDER – Λουξεμβούργο.
13. MERAL AKŞENER – Τουρκία.
14. ZBIGNIEW ZIOBRO – Πολωνία.
15. SIMON HARRIS – Ιρλανδία.
16. ANA BOTÍN – Ισπανία.
17. FLAVIA KLEINER - Ελβετία.
18. OLGA SEHNALOVÁ – Τσεχία.
19. LAJOS SIMICSKA – Ουγγαρία.
20. Ευκλείδης Τσακαλώτος – Ελλάδα.
21. EVGENY MOROZOV – Λευκορωσία.
22. KHALIFA HAFTAR – Λιβύη.
23. EERIK-NIILES KROSS – Εσθονία.
24. MINA ANDREEVA – Βουλγαρία.
25. TINO SANANDAJI – Σουηδία.
26. RENÉ REDZEPI – Δανία.
27. MIRGA GRAŽINYTÉ-TYLA – Λιθουανία.
28. Κλείτος Παπαστυλιανού – Κύπρος.