«Οι συντάξεις θα κοπούν το 2019, ούτως ή άλλως» είναι το μήνυμα που έστειλαν οι Βρυξέλλες στην Αθήνα, κόβοντας με το μαχαίρι τις διαθέσεις της κυβέρνησης να επαναδιαπραγματευτεί τις περικοπές κύριων και επικουρικών συντάξεων, αν το ΔΝΤ αποφασίσει να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα.

«Είναι σημαντικό να μείνουν όλες οι πλευρές σε αυτά που έχουν γραφτεί στο χαρτί» προειδοποίησε Ευρωπαίος αξιωματούχος και, για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία, συμπλήρωσε με νόημα: «Αν κάποιος ξεκινήσει να αφαιρεί πράγματα, τότε κι ο άλλος θα απαντήσει με τον ίδιο τρόπο και δεν ξέρουμε πού θα καταλήξουμε».

Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι Ευρωπαίοι προειδοποιούν -αν δεν απειλούν- την ελληνική πλευρά ότι, αν ξεκινήσει να συζητά το «ξήλωμα» βασικών μεταρρυθμίσεων προτού καλά-καλά ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, τότε και οι δανειστές θα έχουν το δικαίωμα να αναιρέσουν δικές τους δεσμεύσεις για το χρέος.

«Θέλουμε να μείνουμε σε αυτά που συμφωνήθηκαν» τόνισε ο ίδιος αξιωματούχος, ξεκαθαρίζοντας ότι, ανεξαρτήτως αν το ΔΝΤ, που απαίτησε το «μαχαίρι» στις συντάξεις, φύγει από το πρόγραμμα, η επίμαχη δέσμευση θα πρέπει να υλοποιηθεί, καθώς έχει συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα του ESM.

Μεταφέροντας το κλίμα που διαμορφώνεται στις Βρυξέλλες για την αποκαλούμενη «επόμενη ημέρα», ο ίδιος αξιωματούχος αλλά και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο, μιλώντας σε συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, παρατήρησαν ότι δεν είναι δόκιμο να γίνεται λόγος για «καθαρή» έξοδο, ενισχύοντας έτσι τα σενάρια περί ενός υβριδικού μοντέλου χρηματοδοτικής κάλυψης από τον Αύγουστο και μετά.

Σε κάθε περίπτωση, για να φτάσουμε ομαλά στον Αύγουστο, θα πρέπει κατ' αρχάς να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση έως το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, κάτι που προϋποθέτει την εκπλήρωση των δύο τρίτων των 110 προαπαιτουμένων που είναι ακόμα στον «αέρα», όπως επίσης τα 82 προαπαιτούμενα της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης.

*Δημοσιεύτηκε στην «Ελευθερία του Τύπου», από τον Γ. Παππού, 6/12/2017