Σε τροχιά σύγκρουσης με το Βερολίνο και άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times», το οποίο αποκαλύπτει ότι η νέα εστία σύγκρουσης είναι η «μεταρρύθμιση» του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, με τη διαδικασία της αλλαγής του νομικού καθεστώτος του.

Η έγκυρη εφημερίδα υποστηρίζει πως, παρότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στηρίζουν τη μετατροπή του ESM, ταυτόχρονα φοβούνται ότι η Κομισιόν ουσιαστικά προσπαθεί να περιορίσει τον έλεγχο που έχουν οι κυβερνήσεις στον ισχυρό αυτόν θεσμό, ο οποίος αντλεί από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές χρήματα για διασώσεις.

Πολλές κυβερνήσεις, με πρώτη τη Γερμανία, τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας του Ταμείου και φοβούνται μήπως αυτή χαθεί αν προχωρήσει το σχέδιο της Κομισιόν για αλλαγή του νομικού πλαισίου του.

Πάντως ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι υπάρχει «πολύ ισχυρή συμφωνία» μεταξύ των κυβερνήσεων «να εργαστούν στο τρέχον νομικό πλαίσιο» για τη μετεξέλιξη του ESM παρά να στηριχθούν σε μια «αλλαγή».

*Δημοσιεύτηκε στην «Ελευθερία του Τύπου», 5/12/2017