Ραντεβού τον Ιανουάριο έδωσαν με την ελληνική κυβέρνηση οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, οι οποίοι μπορεί να δήλωσαν ευτυχείς από την ταχεία ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων για την τεχνική συμφωνία, σημείωσαν όμως ότι πρέπει να εφαρμοστούν όλα τα προαπαιτούμενα, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση και να εκταμιευθεί η δόση.

«Ξινά» βγήκαν επίσης τα χαμόγελα ικανοποίησης από την εκλογή του Πορτογάλου υπουργού Σεντένο στη θέση του επικεφαλής του Eurogroup, καθώς ο Γ. Ντάισελμπλουμ προτού παραδώσει και τυπικά τα ηνία φρόντισε να ρίξει το τελευταίο του «φαρμάκι».

«Είναι ατυχές συμβάν, μας προκαλεί ανησυχία» τόνισε χαρακτηριστικά και χωρίς περιστροφές, απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπήρξε συζήτηση για τη δικαστική περιπέτεια των Ευρωπαίων τεχνοκρατών, οι οποίοι διώκονται ποινικά ως πρώην μέλη του ΤΑΙΠΕΔ. «Πρόκειται για εμπειρογνώμονες, που πήγαν να βοηθήσουν και βρέθηκαν μπλεγμένοι» τόνισε ο Ολλανδός και εκφράζοντας όλο το Eurogroup -όπως δήλωσε- εξέφρασε την ελπίδα να προχωρήσει η υπόθεση όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Κατά Βαρουφάκη 

Η συνέντευξη εξελίχθηκε επίσης σε επίθεση προς τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη από τον Π. Μοσκοβισί. Αφορμή υπήρξε η μικρή αναδρομή που έκανε ο Γ. Ντάισελμπλουμ στις δύσκολες στιγμές της προεδρίας του, όπου, όπως ήταν αναμενόμενο, συμπεριέλαβε τις «εκρηκτικές» συναντήσεις με τον Γ. Βαρουφάκη. «Θα τα γράψω στο βιβλίο μου» σημείωσε, για να παρέμβει ο Π. Μοσκοβισί, ο οποίος τόνισε ότι περιμένει πώς και πώς αυτό το βιβλίο, καθώς «κάποιος πρέπει να γράψει την αληθινή ιστορία χωρίς παράνοια», κατακεραυνώνοντας έτσι τα όσα εξιστορεί ο Γ. Βαρουφάκης στο δικό του βιβλίο.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι ένα καλό σήμα για την ιδιοκτησία του προγράμματος από την πλευρά της Ελλάδας, αλλά και για τις αγορές. Με ανακοίνωσή του ο ESM αναφέρει ότι σχεδόν ολοκληρώθηκε η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος, τα οποία βελτιώνουν ως το 2060 τη βιωσιμότητά του, περισσότερο απ' όσο είχε υπολογιστεί αρχικά, δηλαδή 25% του ΑΕΠ αντί για 20%, ενώ σε όρους ακαθάριστων δανειακών αναγκών η μείωση είναι της τάξης του 6% του ΑΕΠ, αντί 5% που ήταν η αρχική εκτίμηση. Ο Κ. Ρέγκλινγκ παρέμεινε πάντως «Σφίγγα» για το αν θα έρθουν κι άλλα μέτρα ελάφρυνσης.

*Δημοσιεύτηκε στην «Ελευθερία του Τύπου», από τον Γιώργο Παππού, 5/12/2017