Ένα… μικρό θαύμα θα χρειαστεί η ελληνική οικονομία για να πετύχει τους -αναθεωρημένους- στόχους ανάπτυξής της. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δεν είναι ενθαρρυντικά, καθώς εμφανίζεται μείωση στο γ’ τρίμηνο του φετινού έτους σε αρκετούς τομείς, όπως στις ιδιωτικές επενδύσεις, όπου σε τριμηνιαία σύγκριση η μείωση στο γ’ τρίμηνο έφτασε το 6,1% σε σχέση με το β’ τρίμηνο.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς, το ΑΕΠ εμφάνισε αύξηση 1,3% για το γ’ τρίμηνο φέτος, ενώ σε σύγκριση με το β’ τρίμηνο η αύξηση ήταν μόλις 0,3%. Παράλληλα, η στατιστική αναθεώρησε προς τα πάνω (1,6% από 0,8%) την αύξηση του ΑΕΠ για το β΄ τρίμηνο, ενώ στο α’ ήταν στο 0,4%.

Πιο αναλυτικά, η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση 1%, οι ιδιωτικές επενδύσεις μειώθηκαν κατά 8,5%, οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,8%, των υπηρεσιών κατά 12,6%, ενώ οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 9,2% και των υπηρεσιών κατά 6,9%.

Σε τριμηνιαία σύγκριση (γ' τρίμηνο 2017 προς β' τρίμηνο 2017), η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε 0,1%, οι ιδιωτικές επενδύσεις μειώθηκαν σε 6,1%, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν 5% και οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,4%.