Χαρακτηριστικά πραξικοπήματος απέκτησε ξαφνικά η κούρσα για τη διαδοχή του Γερούν Ντάισελμπλουμ. Η υποψηφιότητα την οποία κατέθεσε στο παρά πέντε ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Πίτερ Κάζιμιρ παραβίασε κάθε άγραφο κανόνα των Βρυξελλών. Και έκανε την Αθήνα να ανησυχεί, αφού κανείς δεν έχει ξεχάσει τα «δηλητηριώδη» tweet του στις πιο σκοτεινές ημέρες της ελληνικής κρίσης ή την πάντα σκληρή στάση του στις πιο κρίσιμες διαπραγματεύσεις.

Η απόφαση του Κάζιμιρ να διεκδικήσει την προεδρία του Eurogroup -απέναντι στην Ντάνα Ραϊζνίτσε-Οζόλα της Λετονίας, τον Μάριο Σεντένο της Πορτογαλίας και τον Πιερ Γκραμένια του Λουξεμβούργου- ήρθε να ταράξει τα νερά στις Βρυξέλλες, καθώς οι Σοσιαλιστές είχαν ήδη συμφωνήσει να στηρίξουν την υποψηφιότητα του Πορτογάλου υπουργού.

Ο Σεντένο, οικονομολόγος με σπουδές στο Χάρβαρντ, που έχει κερδίσει τα εύσημα για την ανάκαμψη της πορτογαλικής οικονομίας, θεωρούνταν το φαβορί ενόψει της ψηφοφορίας που θα πραγματοποιηθεί στο σημερινό Eurogroup. Άλλωστε, όσοι γνωρίζουν τις ισορροπίες των Βρυξελλών στοιχηματίζουν ότι η θέση θα πάει στους Σοσιαλιστές, αφού το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα κρατά αυτήν τη στιγμή όλες τις άλλες ισχυρές καρέκλες της Ευρώπης.

Όμως, η ξαφνική απόφαση του -επίσης Σοσιαλιστή- Κάζιμιρ να θέσει και αυτός υποψηφιότητα, εκτιμάται ότι ανατρέπει τα δεδομένα, έστω και εάν αρκετοί από τους υπουργούς του Eurogroup αμφισβητούν την καταλληλότητά του για τη θέση. «Μιλά χωρίς να σκέφτεται» και «προσβάλλει όλο τον κόσμο», λένε για αυτόν στα ευρωπαϊκά πηγαδάκια. Όσο για το πραξικόπημα των Σλοβάκων, κάποιοι εκτιμούν ότι πρόκειται για «αντίποινα», αφού πριν από μερικές ημέρες η Μπρατισλάβα έχασε από το Άμστερνταμ στην κούρσα για τη φιλοξενία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, παρότι θεωρούνταν φαβορί.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το πρόσωπο που θα εκλεγεί σήμερα για να διαδεχθεί τον Ντάισελμπλουμ έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα, αφού ο νέος πρόεδρος του Eurogroup θα είναι εκείνος που ουσιαστικά θα διαχειριστεί τις διαπραγματεύσεις για τους όρους υπό του οποίους θα πραγματοποιηθεί η έξοδος της χώρας από το πρόγραμμα (ελάφρυνση χρέους, clean exit ή προληπτική γραμμή πίστωσης κ.λπ.). Εάν ο Κάζιμιρ εξασφαλίσει τελικά την προεδρία, ενδεχομένως η Αθήνα να βρει μπροστά της έναν… νέο Σόιμπλε στο Eurogroup. Αντίθετα, ο Μάριο Σεντένο θεωρείται μία σαφώς πιο ευνοϊκή για την Ελλάδα επιλογή, αφού τον τελευταίο χρόνο έχει ταχθεί υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.