Την εκτίμηση πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα σταματήσει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων τον επόμενο Σεπτέμβριο, εκτιμούν 65 οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν για το θέμα από το Reuters, το οποίο πραγματοποίησε έρευνα τις προηγούμενες ημέρες.
Στο ερώτημα που τέθηκε στους οικονομολόγους ωστόσο, υπήρξε διχασμός σχετικά με το αν θα σταματήσει η ΕΚΤ τον Σεπτέμβρη ή θα δοθεί μία ακόμη μικρή παράταση ως το τέλος του 2018 ή ακόμη και στα μέσα του 2019, άποψη που είχε μικρό αριθμό υποστηρικτών πάντως.


Ολοι οι οικονομολόγοι θεωρούν δεδομένο πως υπάρχει εμπιστοσύνη στην οικονομία της Ευρωζώνης, προβλέποντας πως η άνοδος της θα συνεχιστεί ακόμη και αν δεν υπάρξει αύξηση του πληθωρισμού.
Η μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων που ρωτήθηκαν στην έρευνα, είναι πως ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί φέτος στο 2.3% και το 2018 στο 2.1%.


Οι 34 από τους οικονομολόγους, δήλωσαν πως η ΕΚΤ θα έπρεπε να έχει ολοκληρώσει τον Σεπτέμβρη το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ενώ οι 52 από αυτούς σε άλλη ερώτηση, απάντησαν πως περιμένουν η κεντρική τράπεζα να σταματήσει την εκτύπωση χρήματος ως το τέλος του 2018.