Σε αναδρομικό «κούρεμα» των φορολογικών προστίμων προχωρά το υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια να ανακουφίζει χιλιάδες φορολογούμενους και επιχειρήσεις στους οποίους είχαν επιβληθεί εξοντωτικές επιβαρύνσεις λόγω παραβάσεων που είχε διαπιστώσει η φορολογική διοίκηση.

Μετά την παραγραφή των υποθέσεων το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης καταθέτει σχέδιο νόμου στη Βουλή, μειώνοντας δραστικά τα πρόστιμα για τις παλαιές υποθέσεις προ του 2014, ακόμα και αυτές που εκκρεμούν στη διεύθυνση επίλυσης διαφορών και στα διοικητικά δικαστήρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για περιπτώσεις ελέγχου σε χρήσεις ως το 2013, οι προσαυξήσεις που σήμερα μπορούν να φτάσουν ως το 120%, θα πέσουν στο 10-50%, ενώ θα επιβάλλονται και οι προβλεπόμενοι τόκοι 8,76%.
Τι περιλαμβάνει το «κούρεμα» στα πρόστιμα

Οι αλλαγές που θα προβλέπονται στις διατάξεις για τα φορολογικά πρόστιμα και πρόσθετους φόρους θα είναι, μεταξύ άλλων, οι εξής:

Για τις υποθέσεις που έχει ολοκληρωθεί φορολογικός έλεγχος και αφορούν μέχρι και τη χρήση 2013 το πρόστιμο μειώνεται από 120% του κύριου φόρου σε 10% έως 50% ανάλογα με το αντικείμενο της φορολογίας και επιβάλλεται προσαύξηση που θα υπολογίζεται με ετήσιο επιτόκιο 8,76%.
Για τις υποθέσεις φορολογικού ελέγχου σε χρήσεις από την 1η Ιανουαρίου 2014 μέχρι και την έκδοση πράξης βεβαίωσης θα επιβάλλεται μόνο το ετήσιο επιτόκιο επί του κύριου φόρου ύψους 8,76% ετησίως.
Για την υποβολή εκπρόθεσμων χρεωστικών φορολογικών δηλώσεων έως και τη χρήση 2013 δεν θα επιβάλλεται ο πρόσθετος φόρος 60% του κύριου φόρου αλλά μόνο η προσαύξηση που θα υπολογίζεται με ετήσιο επιτόκιο 8,76%.
Στην υποβολή εκπρόθεσμων χρεωστικών φορολογικών δηλώσεων για τις χρήσεις από την 1-1-2014 και μετά θα επιβάλλεται μόνο το ετήσιο επιτόκιο 8,76%.
Οι παραπάνω παρεμβάσεις αναμένεται να αυξήσουν σημαντικά την εισπραξιμότητα των φορολογικών προστίμων και πρόσθετων φόρων, οι οποίοι αποτελούν και μια από τις σημαντικότερες πηγές μεγέθυνσης του ωκεανού των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογούμενων προς το δημόσιο. Οι συνολικές οφειλές έχουν προσεγγίσει πλέον τα 100 δισ. ευρώ και σημαντικό μέρος τους αντιπροσωπεύουν τα πρόστιμα.