Με ορίζοντα το Eurogroup του Ιανουαρίου και την πολιτική επικύρωση του κλεισίματος της τρίτης αξιολόγησης, αρχίζουν οι συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια, με βασική ατζέντα τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, τις ιδιωτικοποιήσεις και τα θέματα ενέργειας
Οι επικεφαλής των κλιμακίων του κουαρτέτου θα βρίσκονται στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα και την Τρίτη θα ξεκινήσουν τον τελικό κύκλο επαφών με τους αρμόδιους υπουργούς. Θα προηγηθεί τη Δευτέρα η συνεδρίαση του EuroWorkingGroup (EWG), όπου αναμένεται να οριστικοποιηθεί η ατζέντα των συζητήσεων για τον τελευταίο κύκλο της τρίτης αξιολόγησης.


Το EWG θα πιστοποιήσει αφ' ενός την πρόοδο που έχει σημειωθεί με την υλοποίηση πολλών προαπαιτούμενων, αλλά θα εστιάσει κυρίως σ' αυτά που παραμένουν σε εκκρεμότητα - και είναι τα περισσότερα.
Έτσι, την επόμενη εβδομάδα η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα και οι εκπρόσωποι των δανειστών θα ασχοληθούν κυρίως με μείζονα θέματα που χρήζουν πολιτικής προσέγγισης και λύσης, όπως τα «κόκκινα» δάνεια, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Μετά την άρση του αδιεξόδου, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί αναμένεται να ξεκινήσουν στις 29 Νοεμβρίου, για οφειλές φυσικών ή νομικών προσώπων που ξεκινούν από 500.000 και φθάνουν ακόμη και πάνω από τα 2 εκατ. ευρώ.

Οι θεσμοί έχουν ζητήσει τουλάχιστον 600 - 700 πλειστηριασμούς τους πρώτους μήνες του νέου έτους, με σταδιακή αύξηση του όγκου μετά το δεύτερο εξάμηνο, ενώ κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2018 οι τράπεζες θα πρέπει να διενεργήσουν 10.000 πλειστηριασμούς με στόχο ο συνολικός αριθμός να φτάσει τους 18.000.