Το Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών (και ως εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Μικρών Νησιών), το ΤΕΙ Αθήνας ( και σύντομα ως πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής) και η μεγαλύτερη διοργανώτρια Έκθεση στο κόσμο Νησιωτικού Τουρισμού και Νησιωτικού Τουριστικού Συνέδριου IITCZS υπέγραψαν Συμφωνία Στρατηγικής τουριστικής Συνεργασίας.Τριμερής αναπτυξιακή συμφωνία υπεγράφη στην Κίνα μεταξύ της IITCZS, της μεγαλύτερης διοργανώτριας έκθεσης και Συνεδρίου νησιωτικού τουρισμού στο Κόσμο, του ΤΕΙ Αθήνας και του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών.

Το συμφωνητικό υπογράφηκε στην Κίνα, στην πόλη Ζhoushan, κατά την διάρκεια της έκθεσης.

Την τριμερή Συμφωνία Στρατηγικής Νησιωτικής Τουριστικής Συνεργασίας υπέγραψαν εκ μέρους του ΤΕΙ Αθήνας, ο Αναπληρωτής Πρύτανης, καθηγητής Περικλής Λύτρας, εκ μέρους της Κίνας, ο Αντιδήμαρχος της πόλης Zhoushan και Αναπληρωτής Διευθυντής της Διοργάνωσης IITCZS, κ. Κάι Χονγκ και ο Πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών Λευτέρης Κεχαγιόγλου. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο καθηγητής και Δ/ντης Διεθνών Ανταλλαγών και Συνεργασίας με Πανεπιστήμια της Κίνας, κο Αριστείδη Κοντογεώργης.
Το Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών συμμετείχε και στην πρώτη κλειστή συνεδρίαση των διοργανωτών αλλά και στο κυρίως συνέδριο, όπου και μίλησε σχετικά με την συνεργασία Μικρών Νησιών, ΤΕΙ Αθήνας και Κίνας. Στη συνέχεια υπεγράφη το συμφωνητικό αναπτυξιακής συνεργασίας.

Να σημειωθεί ότι η συνεργασία αυτή προβλέπει καθοριστικό ρόλο για το ΤΕΙ Αθήνας, ιδιαίτερα στο κεφάλαιο της μελέτης και του σχεδιασμού της τουριστικής ανάπτυξης μεταξύ της Κίνας και των Ευρωπαϊκών Μικρών Νησιών, ενώ ζητήθηκε τα Ελληνικά Μικρά Νησιά να είναι η πύλη εισόδου και η πλατφόρμα επικοινωνίας της Κίνας για τα Ευρωπαϊκά Μικρά Νησιά, μέσω του ΤΕΙ Αθήνας και του καθηγητή Περικλή Λύτρα.
Τέλος να σημειώσουμε ότι το ΕΔΜΝ σε συνεργασία με το ΤΕΙ Αθήνας ετοιμάζει τα πρώτα βήματα υλοποίησης αυτής της συνεργασίας, ενώ σύντομα ορίζεται και η πρώτη επιτροπή που θα αναλάβει τον συντονιστικό ρόλο ανά Νησιωτική Περιφέρεια.
Για την υλοποίηση όλων των παραπάνω εργαλείων που προδίδει αυτή η συνεργασία, το ΕΔΜΝ ξεκινά κύκλο επαφών με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μιας και το ΕΔΜΝ κατά την θητεία του ως Αντιπροεδρία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας μικρών νησιών έκανε για πρώτη φορά στα χρονικά της ομοσπονδίας, άνοιγμα σε τρίτες χώρες.

Πηγή: smallislands.org