Δεν εγκρίνουν οι δανειστές τελικά τα σχέδια της κυβέρνησης για τα επιδόματα και το κοινωνικό μέρισμα που επιμένει ότι θέλει να μοιράσει. Οι δανειστές αποχωρούν από την Αθήνα και δίνουν ξανά «καυτό» ραντεβού τον Νοέμβριο, καθώς παραμένουν ακόμη πολλά και σημαντικά θέματα ανοιχτά προκειμένου να ολοκληρωθεί η γ’ αξιολόγηση.

Η κυβέρνηση πρέπει να δώσει αγώνα δρόμου προκειμένου μέχρι την επόμενη συνάντηση να έχει ολοκληρώσει πάνω από 70 προαπαιτούμενα. Ωστόσο, οι εκκρεμότητες όχι μόνο είναι πολλές… αλλά και δύσκολες. Το έκτακτο επίδομα των 1.000 ευρώ σε 1 εκατ. πολίτες που προανήγγειλε ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης συγκεντρώνει ενστάσεις από την πλευρά των θεσμών.

Η δική τους αντιπρόταση είναι να διατεθεί το όποιο πόσο προκύψει από την υπέρβαση έναντι του φετινού στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους και για αναπτυξιακούς σκοπούς.

Μεταξύ άλλων, όπως αναμενόταν, η Τρόικα δεν δέχτηκε την πρόταση της κυβέρνησης να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές που ορίζονται στον νόμο Κατρούγκαλου και επιβαρύνουν χιλιάδες επαγγελματίες. Επιπλέον, στις επαφές της Πέμπτης στο Hilton κατέστη σαφές ότι το επίδομα για τους τρίτεκνους το 2018 θα εξαρτηθεί από τις περικοπές ύψους 340 εκατ. ευρώ που θα πρέπει να γίνουν στα υπουργεία.