Για τις κατασχέσεις σε κοινούς ακατάσχετους λογαριασμούς μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Με το Ν και με το Σίγμα» με το δημοσιογράφο Νίκο Σαμοϊλη, ο νομικός σύμβουλος της ΕΚΠΟΙΖΩ, κος Βίκτωρ Τσιαφούτης.

«Έχουμε λάβει κάποιες καταγγελίες από πολίτες ότι έχουν κατασχεθεί κατά τ’ άλλα ακατάσχετες συντάξεις ή μισθοί επειδή είχαν κατατεθεί σε κοινούς λογαριασμούς», είπε ο κ. Τσιαφούτης και πρόσθεσε:

«Υπάρχει ένας νόμος του 1932 ο οποίος λέει ότι σε περίπτωση κατάσχεσης στα χέρια τράπεζας σε λογαριασμό κοινό, τότε τεκμαίρεται αμάχητα δηλαδή δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς ακόμα και αν δεν ισχύει, το ποσό που είναι κατατεθειμένο ανήκει κατά ίσα μέρη στους συνδικαιούχους».

Ο νομικος σύμβουλος της ΕΚΠΟΙΖΩ έκανε λόγο για αρκετά κρούσματα τις τελευταίες ημέρες ότι σε κοινούς λογαριασμούς κατασχέθηκαν ποσά τα οποία προέρχονταν από συντάξεις και μισθούς.

«Η αιτιολογία ποια ήταν; Ήταν ότι από τη στιγμή που μια κατάθεση, ακόμα και αν είναι ακατάσχετη, τεκμαίρεται ότι ανήκει 50% στον έναν και 50% στον άλλον, αν ο ένας οφείλει τότε θα γίνει κατάσχεση στο μισθό. Ωστόσο η διάταξη αυτή δεν μπορεί να αποτελέσει την «πίσω πόρτα» για κατάσχεση ακατάσχετων απαιτήσεων είναι δυο τελείως διαφορετικά πράγματα. Εάν σε κοινό λογαριασμό υπάρχει μισθός ή σύνταξη τότε αυτό σημαίνει ότι είναι πλήρως ακατάσχετο μέχρι τα 1250€» σημείωσε 

Ερωτηθείς αν απευθύνθηκαν στην Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ο κ. Τσιαφούτης είπε ότι «η απάντηση της ΑΑΔΕ δεν ρίχνει φως γιατί το μόνο που κάνει είναι να παραθέτει τις διατάξεις, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο σε κοινούς λογαριασμούς να κατάσχονται κατά τα αλλά ακατάσχετες απαιτήσεις. Άρα είτε η ΑΑΔΕ εχει κάνει κάποιο σφάλμα ή οφείλει να διαψεύσει αυτά τα οποία καταγγέλλουμε ή εάν αποτελεί άποψη της ΑΑΔΕ τότε είναι εξαιρετικά ανησυχητικό επειδή έχει συνέπειες εξαιρετικά κοινωνικά άδικες».