«Η ανάκαμψη της Ελλάδας από την οικονομική τραγωδία περιμένει ακόμη την τελευταία πράξη» αναφέρει το Bloomberg σε δημοσίευμά του με τίτλο «Οι επενδύσεις είναι το συστατικό που λείπει την ώρα που η Ελλάδα αναδομεί την οικονομία της».

Όπως τονίζει το άρθρο, αν και υπάρχει καλό μομέντουμ σε σειρά από κλάδους, όπως το λιανικό εμπόριο ή η βιομηχανικό παραγωγή, λείπουν οι επενδύσεις.

«Αυτό σημαίνει ότι το κοινωνικό κόστος παραμένει υψηλό, σε μία χώρα που η ανεργία είναι ακόμη πάνω από το 21%, αν και ακολουθεί πτωτική πορεία εδώ και μία τετραετία. Για να πέσει κάτω από 20%, η Ελλάδα θα χρειαστεί οι επενδύσεις να σημειώσουν αύξηση 8% (κατά μέσο όρο) για τα επόμενα χρόνια» αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο τον οικονομολόγο της Τράπεζας της Ελλάδας Νικόλα Μαγγίνα.

«Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιμένει ότι η αυξανόμενη εμπιστοσύνη στη σταθερότητα της χώρας θα ανοίξει τις πύλες των επενδύσεων, αλλά οι αποδείξεις ότι αυτό συμβαίνει μέχρι τώρα είναι ανεπαρκείς», παρατηρεί ο αρθρογράφος. «Και, παρά τα ενθαρρυντικά μηνύματα που έρχονται από το λιανικό εμπόριο, οι δημόσιες προσπάθειες για μια σειρά από επενδυτικά έργα υψηλού προφίλ έχουν εμποδίσει τις προσπάθειες του Τσίπρα να παρουσιάσει τις βελτιώσεις ως αυγή ενός μοντέλου βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης», καταλήγει, δίνοντας ως παράδειγμα τις καθυστερήσεις στην υπόθεση της Eldorado Gold αλλά και του Ελληνικού.