Την πρόταση για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, υποστηρίζοντας πως είναι αναγκαία και δεν υπερβαίνει τις αρμοδιότητες της κεντρικής τράπεζας υπερασπίστηκε η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), Ντανιέλ Νουί.

Σημειώνεται ότι με βάση την πρόταση της ΕΚΤ, στην οποία υπάγεται η ΕΚΤ, οι τράπεζες της ευρωζώνης θα πρέπει να αφήσουν στην άκρη αρκετό ρευστό για να καλύψουν το 100% των νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων τα επόμενα χρόνια.

«Η προσθήκη δεν δημιουργεί επιπρόσθετες υποχρεώσεις για τις τράπεζες και ως εκ τούτου δεν πηγαίνει πέρα από το υφιστάμενο ρυθμιστικό πλαίσιο» ανέφερε η κα. Νουί σε επιστολή της προς τον Αντόνιο Ταγιάνι, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η πρόταση της ΕΚΤ έχει προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια στην Ιταλία, την οποία έχει εκφράσει σε δηλώσεις του και ο υπουργός Οικονομικών, Πιερ Κάρλο Παντοάν.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, η Τράπεζα της Ιταλίας έχει ζητήσει να εξαιρεθούν τα εξασφαλισμένα δάνεια από το νέο πλαίσιο κανονισμών.