Τη θέση του στρατηγικού συμβούλου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας αναλαμβάνει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ (Jeroen Dijsselbloem). Ο Ολλανδός αξιωματούχος θα διατηρήσει αυτήν τη θέση έως το τέλος της θητείας του ως προέδρου του Eurogroup.

O ESM θα παραχωρήσει στον Ντάισελμπλουμ ένα γραφείο και τεχνική υποστήριξη κατά τη μεταβατική περίοδο, στη διάρκεια της οποίας θα παραμείνει πρόεδρος του συμβουλίου του ESM.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελευθερία του Τύπου», η αμοιβή του κ. Ντάισελμπλουμ στη νέα θέση που αναλαμβάνει εκτιμάται περίπου 100.000-150.000 ευρώ τον χρόνο. Ο διορισμός του στον ESM ανακοινώθηκε λίγες ώρες μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στην Ολλανδία, που ανοίγει τον δρόμο για την αποχώρηση του Ντάισελμπλουμ τόσο από το υπουργείο Οικονομικών της χώρας του όσο και από τη θέση του προέδρου του Eurogroup.

Ο αντικαταστάτης του στο τιμόνι του Eurogroup θα εκλεγεί στις 4 Δεκεμβρίου και θα αναλάβει τα καθήκοντά του στα μέσα του Ιανουαρίου. Εως τότε, ο Ντάισελμπλουμ θα διατηρήσει τη θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του ESM, ενώ θα πληρώνεται και ως στρατηγικός σύμβουλος. Παράλληλα, ο ESM θα του παρέχει γραφείο και τεχνική υποστήριξη.