Επιχορήγηση έως και 350 ευρώ τον μήνα στις επιχειρήσεις που αλλάζουν το καθεστώς απασχόλησης υπαλλήλων τους από μπλοκάκι σε μισθωτή εργασία προβλέπει το νέο πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας.

Η δράση, που δίνει σημαντικά κίνητρα στους εργοδότες και αφορά περίπου 40.000 αμειβόμενους με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ με ποσό 156.800.000 ευρώ για την τριετία 2018-2020. Στην επιδότηση συμπεριλαμβάνονται τα επιδόματα και οι άδειες των εργαζομένων.

Το πρόγραμμα θα διαρκεί συνολικά 18 μήνες, επειδή μετά το 12μηνο θα υπάρχει η δέσμευση του εργοδότη να διατηρήσει τις ίδιες θέσεις εργασίας.

Στην περίπτωση που οι επιχειρήσεις μειώσουν το προσωπικό που υπήρχε πριν την επιδότηση, θα πρέπει να το αντικαταστήσουν μέσα σε ένα διάστημα 30 ημερών.

Σκοπός του προγράμματος είναι η επιχορήγηση της ενίσχυσης της απασχόλησης αμειβόμενων με ΔΠΥ, με μετατροπή της σύμβασης παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών σε σύμβαση εξαρτημένης εργασίας.

Το ανώτατο όριο της επιχορήγησης, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ελευθερία του Τύπου», αγγίζει τα 350 ευρώ για κάθε μήνα πλήρους απασχόλησης, ενώ στο ίδιο ύψος βρίσκεται και το ανώτατο όριο ποσού επιχορήγησης για το δώρο Χριστουγέννων. Για το δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας, το ανώτατο όριο επιχορήγησης ανέρχεται σε 175 ευρώ.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη μιας επιχείρησης στο πρόγραμμα είναι να μην έχει προβεί κατά τη διάρκεια τριμήνου πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής σε μείωση του προσωπικού της και σε μείωση των αποδοχών των δυνητικά ωφελούμενων.