Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκεται η κυβέρνηση, καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απειλεί με τις προβλέψεις του να τινάξει τη διαπραγμάτευση στον αέρα, επιμένοντας στα μέτρα. Οι υπουργοί Οικονομικών κ.κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης θα επιχειρήσουν το Σάββατο 14 Οκτωβρίου να ρίξουν «γέφυρες» συνεννόησης με την Κριστίν Λαγκάρντ, τρεις μέρες πριν τη συνάντηση του πρωθυπουργού κυρίου Αλέξη Τσίπρα με τη γενική διευθύντρια του Ταμείου - και δέκα μέρες πριν επιστρέψει στην Αθήνα η απεσταλμένη του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου. Μέρα με τη μέρα όμως το ΔΝΤ «στρώνει χαλί» για τις απαιτήσεις που θα προβάλει, όταν επιστρέψουν οι επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα:  

- Σήμερα το απόγευμα αναμένεται να ανακοινώσει το ΔΝΤ τις δημοσιονομικές προβλέψεις του για το 2018 που μόνον ευοίωνες δεν θα είναι για τη χώρα μας. Αν και αρμόδιες πηγές απέφευγαν να επιβεβαιώσουν πληροφορίες ότι οι προβλέψεις του Ταμείου για πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι 2,6% (αντί 3,5% που είναι ο στόχος στο 3ο μνημόνιο), δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να είναι και ακόμη χειρότερες. Μια τέτοια εξέλιξη θα σήμαινε ότι οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για πρόσθετα μέτρα το 2018 μπορεί να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν το 1,6 δισ. ευρώ (ή 0,9% του ΑΕΠ).

- Χθες το Ταμείο ανακοίνωσε ότι «ψαλιδίζει» για άλλη μια φορά τις προβλέψεις του για ανάπτυξη, που αποτελούν «κλειδί» για την επίτευξη των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα. Αν και η πρόβλεψη του ΔΝΤ μιλά για αύξηση του ΑΕΠ 2,6% το 2018 και αυτό είναι υψηλότερο εκείνου που έχει θέσει ως βάση η κυβέρνηση στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού (2,4%), το Ταμείο «προσγείωσε» ως υπεραισιόδοξες όλες τις προηγούμενες προβλέψεις του για φέτος και του χρόνου.

Ακόμα χειρότερα, προβλέπει ότι η οικονομία θα «σέρνεται» τα επόμενα χρόνια (με ρυθμούς ανάπτυξης 1% ως το 2022) δημιουργώντας πίεση είτε για μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους από τους Ευρωπαίους είτε για επιπλέον νέα μέτρα λιτότητας από το 2018, προκειμένου να καταστεί το χρέος βιώσιμο και να μετάσχει ως χρηματοδότης το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα. Επιπλέον όμως στέλνει και ένα αρνητικό μήνυμα στις αγορές, την ώρα που η Αθήνα προσκαλεί ξένους επενδυτές και σχεδιάζει νέες εκδόσεις ομολόγων.