Στην κλίνη του Προκρούστη μπαίνουν για τα καλά οι συντάξεις απόστρατων αξιωματικών και ανωτάτων δικαστών, καθώς με τη μετάβαση στο νέο ασφαλιστικό τοπίο το «μαχαίρι» μπαίνει ολοένα και πιο βαθιά στα εισοδήματα δεκάδων χιλιάδων απόμαχων της εργασίας.

Σύμφωνα με την «Ελευθερία του Τύπου», η κλιμάκωση της μνημονιακής πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας μετατρέπει τις συντάξεις σε χαρτζιλίκι και εξαθλιώνει ακόμα και κατηγορίες ασφαλισμένων που διακινδυνεύουν καθημερινά τη ζωή τους για τη πατρίδα.

Οι οδυνηρές επιλογές του υπουργείου Εργασίας και ο νόμος-λαιμητόμος για το ασφαλιστικό (ν.4387) αποτυπώνονται με τον πιο ανάγλυφο τρόπο στα εισοδήματα των αξιωματικών, αλλά και των δικαστικών, οι οποίοι βλέπουν για ακόμα μια φορά τα εισοδήματα τους να καταβαραθρώνονται.

Συνταξιούχοι ανώτατοι αξιωματικοί που υπηρέτησαν για δεκαετίες ολόκληρες την πατρίδα καλούνται τώρα να ζήσουν με συντάξεις πείνας, ενώ η ελπίδα τους για καλύτερο μέλλον γκρεμίζεται μπροστά στις νέες περικοπές που αναμένοντα τα επόμενα έτη στο πλαίσιο των δεσμεύσεων της χώρας απέναντι στους δανειστές.

Στο κάδρο των αιματηρών περικοπών μπαίνουν και οι συνταξιούχοι ανώτατοι δικαστικοί, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έχουν απολέσει σχεδόν το 74% του εισοδήματος τους.

Το τελευταίο χτύπημα ήρθε από το ν.4387 ο οποίος διαμορφώνει τις συντάξεις των δικαστικών στα εξής επίπεδα: των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων στα 1.470 έως 1.500 ευρώ, ανάλογα με τη φορολόγηση που έχουν, ενώ των λοιπών δικαστικών από τον βαθμό του εφέτη έως και του αρεοπαγίτη στα 1.350 έως τα 1.400 ευρώ.

Μάλιστα, τις προηγούμενες ημέρες οι επτά δικαστικές ενώσεις, προανήγγειλαν πανδικαστική συγκέντρωση για το επόμενο Σάββατο 14 Οκτώβρη.

Την ίδια στιγμή, οι απόστρατοι αξιωματικοί βρίσκονται κυριολεκτικά στο ίδιο έργο θεατές, καθώς οι περικοπές των συντάξιμων αποδοχών τους τα χρόνια των μνημονίων έχει ξεπεράσει κατά πολύ το 70%, αποδεικνύοντας ότι το βαρέλι δεν έχει πάτο. Μάλιστα, σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Σχολής Ικάρων επισημαίνει ότι ο τρόπος με τον οποίο, τα αρμόδια υπουργεία, εφάρμοσαν τις διατάξεις του εν λόγω νόμου, δηλαδή του ν. Κατρούγκαλου, επιφέρει πολύ μεγάλες περικοπές στις συντάξιμες αποδοχές άνω του 70% σε συναδέλφους που υπηρέτησαν για πολλά χρόνια την άμυνα της χώρας.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, η σύνταξη του Επίτιμου Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, με πάνω από 40 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας και ανεξάρτητα αν είχε και κάποια από τις επικίνδυνες ειδικότητες βάση του νόμου (Ν.4387/2016) για τους συνταξιούχους Στρατιωτικούς ανέρχεται σε 1450 ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι απόμαχοι της εργασίας που έχουν το ύπατο αξίωμα των Ενόπλων Δυνάμεων, ως επίτιμοι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ λαμβάνουν από 1.420 έως και 1.583 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με τον κλάδο στον οποίο έχουν υπηρετήσει και τα επιδόματα κινδύνου που λαμβάνουν.

Σε ανάλογα επίπεδα με αυτό του επίτιμου αρχηγού ΓΕΕΘΑ κινούνται και οι τελικές συντάξεις για τους επίτιμους αρχηγούς ΓΕΣ, ΓΕΝ και ΓΕΑ, ενώ η χαμηλότερη σύνταξη εντοπίζεται σε όσους προέρχονται από τον Στρατό Ξηράς οι οποίοι λαμβάνουν περίπου 1.420 ευρώ.

Αντίθετα, οι υψηλότερες τιμές εντοπίζονται στις επικίνδυνες ειδικότητες, δηλαδή σε εκείνους που υπήρξαν ιπτάμενοι, προσωπικό υποβρυχίου, αλεξιπτωτιστές, ΟΥΚ και γενικά τα στελέχη που υπηρέτησαν στις Ειδικές Δυνάμεις.

Πηγή: dimosio.gr