Στάση αναμονής προκειμένου να έχει τα πρώτα απτά συμπεράσματα για τις επιπτώσεις από την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου τηρεί επί του παρόντος το επενδυτικό σχήμα υπό τη Lamda Development.

Η Lamda Development, αφού μελετήσει τις αποφάσεις και τα διαγράμματα που θα τις συνοδεύουν, θα είναι σε θέση να εκτιμήσει τις επιπτώσεις στο Master Plan και στο Επιχειρηματικό Σχέδιο, παραμένοντας προσηλωμένη στα υπογεγραμμένα και κυρωμένα από το κοινοβούλιο συμβατικά κείμενα.

Μέχρι στιγμής το επενδυτικό σχήμα δεν έχει λάβει στα χέρια του την απόφαση ώστε να γνωρίζει επακριβώς τις λεπτομέρειες και να πάρει επίσημη θέση σε σχέση με την απόφαση του ΚΑΣ.

Ως επόμενο βήμα, τον πρώτο λόγο θα έχει η τεχνική ομάδα και οι μελετητές που έχουν σχεδιάσει τη μεγάλη επένδυση, για να αποτυπωθούν ουσιαστικά οι επιπτώσεις από τη χθεσινοβραδινή (γνωμοδοτική) απόφαση του ΚΑΣ, το οποίο, εκτός από το ζήτημα των αρχαίων, φαίνεται να έθεσε, μεταξύ άλλων, ενστάσεις αναφορικά με τους όρους δόμησης της παραλιακής ζώνης του Αγίου Κοσμά και το ύψος των κτιρίων.

Την Τρίτη, το ΚΑΣ αποφάσισε την κήρυξη 280 στρεμμάτων της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού ως χώρου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Η συνολική επιφάνεια του πρώην αεροδρομίου είναι 6.200 στρέμματα.

Η έκταση που τελικά κηρύχθηκε ως αρχαιολογικού ενδιαφέροντος είναι μικρότερη από αυτή που αρχικά επιθυμούσαν οι αρχαιολόγοι, ωστόσο, έχει σημασία πού ακριβώς είναι και πώς επηρεάζει την ανάπτυξη. Πάντως, φαίνεται να υπάρχει και τμήμα της κηρυγμένης ως αρχαιολογικής έκτασης που εκτείνεται πέραν του οικοπέδου του πρώην αεροδρομίου και επηρεάζει όμορη περιοχή στον δήμο Ελληνικού.