Ξεκίνησε η αντίστροφή μέτρηση για τους καταναλωτές που ήδη σκέφτονται πώς θα πληρώσουν και φέτος τα έξοδα θέρμανσης.

Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης θα ξεκινήσει να διατίθεται από τις 15 Οκτωβρίου, σε τιμές που, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς και με βάση τα τωρινά δεδομένα των διεθνών τιμών και της ισοτιμίας του δολαρίου, αναμένεται να κυμανθούν στα 95-99 λεπτά το λίτρο. Δηλαδή 3-5 λεπτά ακριβότερα από πέρυσι τον Οκτώβριο.

Η τιμή που θα διαμορφωθεί οπότε ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης εξαρτάται ωστόσο αφενός από τη διακύμανση των διεθνών τιμών και της ισοτιμίας ευρώ / δολαρίου μέχρι τότε, και αφετέρου από τη διαμόρφωση των περιθωρίων κέρδους εταιρειών και πρατηριούχων, τα οποία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Ενέργειας, ήταν 7,64 λεπτά το λίτρο πέρυσι τον Οκτώβριο αλλά αυξήθηκαν στα 10,6 λεπτά τον Απρίλιο, στη λήξη της περιόδου θέρμανσης.

Κουτσουρεμένο και το επίδομα

«Κουρεμένο» κατά 50% θα δουν το επίδομα θέρμανσης οι δικαιούχοι και αυτό εξαιτίας της περικοπής των κοινωνικών επιδομάτων, τα οποία βρίσκονται στο επίκεντρο της τρίτης αξιολόγησης και αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» για την ολοκλήρωσή της.

Οι αλλαγές που σχεδιάζονται θα έχουν ως αποτέλεσμα το επίδομα αυτό να το λαμβάνουν λιγότερα νοικοκυριά ή οι δικαιούχοι να λαμβάνουν μικρότερο επίδομα.

Η πρώτη δόση του «κουτσουρεμένου» επιδόματος θα χορηγηθεί τον Ιανουάριο του 2018. Τότε κάποια νοικοκυριά θα διαπιστώσουν ότι θα χάσουν τελείως το επίδομα ενώ για άλλους το επίδομα θα είναι πολύ μικρότερο.