Χιλιάδες φορολογούμενοι έμειναν χωρίς αυτόματο συμψηφισμό επιστροφών φόρου με τον ΕΝΦΙΑ. Γιατί; Το πρόβλημα αντιμετωπίζουν χιλιάδες ζευγάρια που θα πρέπει να στηθούν στην ουρά της εφορίας τους για να πετύχουν τον συμψηφισμό της επιστροφής φόρου με τον ΕΝΦΙΑ.

Το πρόβλημα στους έγγαμους είναι ότι ενώ στον φόρο εισοδήματος εκδίδεται κοινό εκκαθαριστικό, ο φόρος ακινήτων, δηλαδή ο ΕΝΦΙΑ, εκκαθαρίζεται ξεχωριστά για τον κάθε σύζυγο. Το αποτέλεσμα είναι πολλοί να αναγκάζονται να επισκεφτούν την εφορία προκειμένου να κάνουν τον συμψηφισμό χειρόγραφα με αίτηση.

Συγκεκριμένα, τα έγγαμα ζευγάρια και τα ζευγάρια που έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης είναι υποχρεωμένα να υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωση και τους εκδίδεται κοινό εκκαθαριστικό.

Στην περίπτωση που προκύπτει πιστωτικό εκκαθαριστικό, δηλαδή επιστροφή φόρου, δικαιούχος της επιστροφής είναι, σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία, ο σύζυγος.

Στον ΕΝΦΙΑ, για τον οποίο γίνεται ξεχωριστή εκκαθάριση, ο επιστρεφόμενος φόρος εισοδήματος «σβήνει» μόνο τον ΕΝΦΙΑ του συζύγου. Αυτό γίνεται αυτόματα όταν το ποσό της επιστροφής φόρου είναι μικρότερο από τον ΕΝΦΙΑ του συζύγου.

Στο υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν το πρόβλημα και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να εκδοθεί τελικά μια εγκύκλιος με την οποία θα δίνονται οδηγίες προς τις αρμόδιες υπηρεσίες για τη διενέργεια συμψηφισμών επιστροφών φόρων και με τον ΕΝΦΙΑ που έχει βεβαιωθεί στους συζύγους.