Μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι ότι ο SSM εξετάζει πρόωρη διενέργεια των stress test των ευρωπαϊκών τραπεζών έρχεται και δεύτερο «χτύπημα» για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Ντανιέλ Νουί δήλωσε ότι ο τραπεζικός τομέας στην Ευρώπη έχει γίνει πολύ μεγάλος και ίσως χρειάζεται να συρρικνωθεί, πιθανότατα μέσω συγχωνεύσεων ή χρεοκοπιών.

Χαρακτηριστικά, η κ. Νουί σημείωσε ότι «φαίνεται ότι ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας μπορεί να έχει γίνει υπερβολικά μεγάλος» και πρόσθεσε «υπάρχει αρκετά μεγάλη πιθανότητα να συρρικνωθεί ο τραπεζικός τομέας».

Τι σημαίνει αυτό όμως για τις ελληνικές τράπεζες; Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ετοιμάζουν νέα μείωση των εργαζομένων, αρχής γενομένης από το πρώτο εξάμηνο του 2018, απόφαση που θα εξυπηρετηθεί με πιο δραστικού χαρακτήρα λύσεις και όχι με τα γνωστά προγράμματα εθελουσίας εξόδου.

Οι τράπεζες θα πρέπει να μειώσουν περισσότερο τις δαπάνες τους ώστε να ενισχύσουν τη λειτουργική κερδοφορία και να έχουν δυνατότητα για τη διενέργεια υψηλών προβλέψεων για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σημειώνεται ότι η μείωση των «κόκκινων» δανείων είναι μια υπόθεση που θα απασχολεί τις τράπεζες για πάρα πολλά χρόνια.

Αναφορικά με τα stress test των ευρωπαϊκών τραπεζών, είναι προγραμματισμένα για τον Οκτώβριο του 2018, οπότε και θα γίνονταν και των ελληνικών τραπεζών. Όμως, με τις πιέσεις του ΔΝΤ πείστηκαν οι Ευρωπαίοι εταίροι να γίνουν νωρίτερα, λόγω της προοπτικής εξόδου από το μνημόνιο. Τα τεστ αντοχής πιθανότατα θα ολοκληρωθούν στις αρχές Μαΐου.