Έφτασε η ώρα της αλήθειας για το Ελληνικό. Σήμερα -εκτός απρόοπτου- αναμένεται να συνεδριάσει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) προκειμένου να αποφανθεί σχετικά με το αν υπάρχει αρχαιολογικός χώρος στην έκταση του παλιού αεροδρομίου.

Εάν κηρύξει την έκταση του πρώην αεροδρομίου αρχαιολογικό χώρο, η επένδυση δεν «περπατάει».

Την ίδια στιγμή, οι ξένοι επενδυτές, που συμμετέχουν στο κοινοπρακτικό σχήμα που κέρδισε τον σχετικό διαγωνισμό, πιέζουν για μια λύση που θα αποδεσμεύσει το project και θα του επιτρέψει να υλοποιηθεί.

Πάντως, οι θεσμοί επισημαίνουν ότι οι καθυστερήσεις στο Ελληνικό είναι προβληματικές όχι μόνο γιατί τα θέματα είναι γνωστά καιρό τώρα (δασικό, αρχαιολογικό), και άρα θα έπρεπε να είχαν ήδη λυθεί, αλλά και επειδή κλονίζουν ευρύτερα την εμπιστοσύνη των επενδυτών για την Ελλάδα, με αποτέλεσμα οι Ευρωπαίοι εταίροι να γίνονται δέκτες σχετικών παραπόνων.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη συνεδρίαση του ΚΑΣ για το Ελληνικό είχε διακοπεί τις πρωινές ώρες εν μέσω πληροφοριών πως το αποτέλεσμα δεν θα ήταν αυτό που επιθυμούσαν στην κυβέρνηση. Η δεύτερη συνεδρίαση δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Αναβλήθηκε λίγες ώρες πριν ξεκινήσει, καθώς είχαν φουντώσει οι αντιδράσεις του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) και όσων θεωρούν πως μεγάλο τμήμα του πρώην αεροδρομίου πρέπει να ανακηρυχθεί αρχαιολογική ζώνη.