Νοικοκυριά και επιχειρήσεις εμφανίζονται εξαντλημένα από τους υπέρογκους φόρους, οι οποίοι δεν έχουν τελειωμό!

Οι αυξήσεις φόρων, οι οποίες επιβλήθηκαν πέρυσι με μείωση του αφορολόγητου ορίου, αλλαγές στην κλίμακα εισφοράς αλληλεγγύης, αύξηση των προκαταβολών φόρου για ελεύθερους επαγγελματίες και σαρωτική διόγκωση των έμμεσων φόρων, όχι μόνο δεν αποδίδουν επιπλέον έσοδα αλλά δημιουργούν «μαύρες τρύπες».

Στο υπουργείο Οικονομικών αναμένουν με «κομμένη» την ανάσα τις εισπράξεις φόρων και ΕΝΦΙΑ στα τέλη Σεπτεμβρίου αλλά και τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος. Για να βγουν τα νούμερα, σύμφωνα με τους δανειστές, θα πρέπει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να συλλέξει φορολογικά έσοδα 5 δισ. ευρώ για κάθε μήνα που θα περνάει μέχρι το τέλος του έτους, ήτοι 20 δισ. ευρώ μέχρι τέλος του έτους.

Η εισπραξιμότητα των φορολογικών εσόδων του Σεπτεμβρίου σε πολύ μεγάλο βαθμό θα κρίνει και το τελικό ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2017. Και γι' αυτό διότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα φανεί πώς ανταποκρίνονται φέτος οι φορολογούμενοι στον ΕΝΦΙΑ και πόσο βαθιά θα είναι η τρύπα από τον φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων!

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του προϋπολογισμού, όπου στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου η αύξηση των άμεσων φόρων φυσικών και νομικών προσώπων είχε ως αποτέλεσμα μικρότερες εισπράξεις σε σχέση με αυτές που είχαν προϋπολογιστεί. Κυβέρνηση και δανειστές προέβλεπαν αύξηση εσόδων από άμεσους φόρους κατά 1 δισ. ευρώ, αλλά τα στοιχεία δείχνουν υστέρηση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 469 εκατ. ευρώ, των νομικών προσώπων κατά 118 εκατ. ευρώ και των λοιπών άμεσων φόρων κατά 123 εκατ. ευρώ.

Ανάλογη εικόνα και στο μέτωπο των έμμεσων φόρων. ΦΠΑ και ειδικός φόρος κατανάλωσης σε πετρέλαιο και καπνό έχει αποδώσει 170 εκατ. ευρώ λιγότερα ενώ και η φαινομενική υπέρβαση στον ΦΠΑ λοιπών προϊόντων κατά 263 εκατ. ευρώ σχετίζεται με την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων (296,16 εκατ. ευρώ ο ΦΠΑ της συγκεκριμένης κατηγορίας). Αντίθετα, χείρα βοηθείας της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ έχει δώσει η ρύθμιση για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων, η οποία, εκτός απροόπτου, αναμένεται να παραταθεί έως το τέλος του έτους.