Στα τέλη Φεβρουαρίου σκοπεύει η ΤτΕ να ξεκινήσει τα stress test για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, με προοπτική να έχει καθοριστεί ως τον Ιούνιο, πριν το τέλος του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας, εάν χρειάζονται νέα κεφάλαια.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Bloomberg, o επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο SSM μπορεί να ξεκινήσει νωρίς τα stress test για τις ελληνικές τράπεζες. Σύμφωνα με αξιωματούχο της ΤτΕ, που μίλησε ανώνυμα στο πρακτορείο, έχει ζητηθεί ήδη απ' τις τράπεζες να αποστείλουν στοιχεία μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Άλλος αξιωματούχος δήλωσε ότι τα αποτελέσματα των τεστ μπορούν να είναι έτοιμα ακόμα και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.

Καθώς η Ελλάδα ετοιμάζεται για τη μετά το πρόγραμμα εποχή, όταν αυτό θα λήξει τον επόμενο Αύγουστο, το θέμα της μείωσης των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών έχει καταστεί το πιο πιεστικό απ' όλα. Στο τέλος του α' εξαμήνου τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, εξαιρουμένων αυτών εκτός ισολογισμού, έφθαναν στα 72,8 δισ. ευρώ, χάνοντας τον στόχο των 72,4 δισ. ευρώ που είχαν θέσει οι εποπτικές Αρχές. Το ποσοστό τους ήταν στο 50,6%, πάνω απ' τον στόχο δηλαδή του 50% που είχε τεθεί.

Η πίεση να ολοκληρωθούν τα stress test έρχεται μετά την απαίτηση του ΔΝΤ τον περασμένο Ιούλιο για τη διεξαγωγή νέας ανάλυσης του Ενεργητικού ή AQR στις ελληνικές τράπεζες. Το αίτημα αυτό έχει ρίξει σκιά πάνω στο τραπεζικό σύστημα αλλά και την οικονομία. Απ' τα τέλη Ιουλίου ο τραπεζικός δείκτης έχει απολέσει πάνω από 30%.

Η απαίτηση του Ταμείου θα έχει ως αποτέλεσμα «περαιτέρω πλήγμα στην επενδυτική εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και μία υπενθύμιση της πολιτικής εξάρτησης που έχουν οι ευρωπαϊκές εποπτικές Αρχές», σχολιάζει ο ιδρυτής και επικεφαλής επενδύσεων της Hayman Capital Management Τζ. Κάιλ Μπας, σε ένα άρθρο που είχε ετοιμάσει για το Bloomberg.

Η ελληνική κυβέρνηση, η ΤτΕ και η ΕΚΤ λένε ότι ένα AQR θα πλήξει τις ελληνικές τράπεζες καθώς τώρα πρέπει να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση του ζητήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Οι πιστωτές της χώρας έχουν επικρίνει την Ελλάδα ότι δεν κινείται με αρκετή ταχύτητα για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Για παράδειγμα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, που υποτίθεται θα ξεκινούσαν τον Σεπτέμβριο, ακόμα δεν είναι λειτουργικοί και μάλιστα θα χρειαστούν και άλλες μερικές εβδομάδες μέχρι το σύστημα να είναι έτοιμο και να μπορεί να επεξεργάζεται τις εντολές.

Οι Αρχές προς το παρόν διεξάγουν έρευνες σε δύο απ' τις τέσσερις τράπεζες –την Εθνική Τράπεζα και την Alpha Bank– για να εξετάσουν το χαρτοφυλάκιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ θα ακολουθήσουν και οι άλλες δύο –Πειραιώς και Eurobank– τους προσεχείς μήνες. Στόχος είναι να διαπιστωθεί εάν οι τράπεζες έχουν λάβει επαρκείς προβλέψεις και εάν θα χρειαστεί να αντλήσουν νέα κεφάλαια.

Με το αίτημα της ΤτΕ για τη διενέργεια stress test πριν το τέλος του προγράμματος διάσωσης, οι τράπεζες μπορεί να είναι σε θέση να αποφύγουν ένα ακόμα AQR. Το ζήτημα πιθανόν να συζητηθεί στη φθινοπωρινή σύνοδο του ΔΝΤ στα μέσα Οκτώβρη, ενώ αμέσως μετά θα ξεκινήσει και επισήμως η γ' αξιολόγηση με τους εκπροσώπους των πιστωτών να επιστρέφουν στην Αθήνα.

«Ο SSM θα λάβει τις αποφάσεις του σε καθεστώς πλήρους ανεξαρτησίας, και αυτό που ο SSM σκοπεύει να κάνει του χρόνου είναι να φέρει σε πέρας stress test, πιθανότατα εμπροσθοβαρή. Μάλιστα, ήδη έχει ενημερώσει με σχετική επιστολή το ΔΝΤ», είπε ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής του ευρωκοινοβουλίου χθες ο Μάριο Ντράγκι.