Στενεύει ο κλοιός γύρω από την αξιολόγηση με τους δανειστές να πιέζουν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το κλείσιμο όλων των προαπαιτούμενων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί επανεξετάζουν και πάλι τη στάση τους για την έλευσή στην Αθήνα. Έτσι, επανέρχεται το ενδεχόμενο να κατεβούν αμέσως μετά τη σύνοδο του ΔΝΤ γύρω στις 15 Οκτωβρίου ώστε να αυξήσουν την πίεση προς την κυβέρνηση.

Τα «μηνύματα» των δανειστών αναμένεται να φανούν με την κάθοδο στην Αθήνα , αύριο, Δευτέρα του προέδρου του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ όπου αναμένεται να πραγματοποιήσει συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών Ε. Τσακαλώτο και άλλους αξιωματούχους.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ, αναμένεται να επισημάνει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στα μακροοικονομικά της χώρας και να ζητήσει την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και την έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος.

Στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, ο κ. Νταισελμπλουμ αναμένεται να παραπέμψει σε πρότερη απόφαση του Eurogroup ότι θα ληφθούν μέτρα, αν κριθεί απαραίτητο, προς το τέλος του προγράμματος.

Ένα από τα πιο επείγοντα, χρονικά, θέματα είναι αυτό της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς ιδιώτες μέσα από το πρώτο πακέτο υποδόσεων του Ιουλίου.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς ιδιώτες πρέπει να απομειωθούν κατά 1,2 δισ. ευρώ εν συγκρίσει με το ύψος που είχαν στο τέλος Απριλίου (με τη συνδρομή 800 εκατ. ευρώ από τον ESM και 400 εκατ. ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα) προκειμένου η κυβέρνηση να μπορέσει να ζητήσει και να λάβει την 2η υποδόση των 800 εκατ. ευρώ (που εκκρεμεί από την 2η αξιολόγηση).

Η κυβέρνηση καλείται να μαζέψει και να στείλει στοιχεία μέσα στον Οκτώβριο για τις πληρωμές έως και το τέλος Σεπτεμβρίου, ώστε να αποφασίσει, πριν λήξει η προθεσμία του ESM στο τέλος Οκτωβρίου, για τη διαθεσιμότητα της υποδόσης.